Румъния и Литва съучастници в мъчения на ЦРУ

Съд постанови обезщетения за предполагаеми членове на „Ал Кайда”

Страните нарушили забрана за изтезания

Евросъд постанови, че Румъния и Литва са нарушили правата на двама предполагаеми членове на “Ал Кайда”, като са позволили на ЦРУ да ги измъчва, съобщи Би Би Си.

Американски агенти заловили Абу Зубаядах и Абд ал Нашири след терористичните атаки в САЩ на 11 септември 2001 г. и в момент те са в базата “Гуантанамо”. В миналото ЦРУ е имало тайни затвори, включително в Литва и в Румъния.

Европейският съд за правата на човека обяви, че и двете страни са нарушили забраната на ЕС за мъчения. Подобна присъда имаше и за Полша през 2014 г.

Букурещ и Вилнюс трябва да платят по 100 000 евро щети на двамата потърпевши, до които съдът не е получил достъп в “Гуантанамо”.

Абу Зубаядах (47 г.) е палестинец без гражданство, роден в Саудитска Арабия и се смята, че е бил главен вербовчик на “Ал Кайда” през 90-те г., а след това и основна връзка между лидера Осама бен Ладен и клетките на мрежата. Саудитецът Абд ал Нашири е ръководел терористичните атаки в района на Персийския залив и според САЩ е организирал атаката със 17 жертви над ескадрения миноносец “Коул” край Йемен през 2000 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа