Румъния отрича прием на US ядрени оръжия

EurАctiv твърди, че САЩ местят бомбите от Инджирлик

Външното министерство на Румъния “категорично опроверга” твърдения, че в базата в Девеселу, недалеч от България, САЩ са започнали да прехвърлят ядрените си оръжия, базирани в Инджирлик, Турция, предаде ТАСС.

Преди това брюкселското електронно издание EurАctiv съобщи, позовавайки се на два независими един от друг източника, пожелали анонимност, че такова пребазиране е стартирало заради влошаване на отношенията между Вашингтон и Анкара. Единият казал, че операцията по транспортирането се оказала значимо предизвикателство в техническо и политическо отношение, защото “не е лесно да се преместят над 20 ядрени оръжия”. А другият - че отношенията на САЩ и Турция дотолкова се влошили след опита за преврат на 15 юли, че Вашингтон вече няма достатъчно доверие в Анкара, за ги да държи на турска територия. Затова започнало преместването им в Девеселу, където има база за противоракетна отбрана.

Неотдавна американският мозъчен тръст “Симсън сентър” предупреди, че за 50-ината единици ядрено оръжие в Инджирлик има риск да попаднат в ръцете на терористи или вражески сили.

Коментирайки румънското опровержение, EurАctiv посочва, че според практика, датираща от времето на Студената война, никога не се потвърждава официално изтекла информация за присъствието на американски ядрени оръжия на европейска земя. Но е публична тайна, че в Белгия, Холандия, Германия и Италия са базирани такива оръжия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа