Румъния подкрепя хъба “Балкан”

Създаваме търговски къщи, изнасяме зеленчуци в Китай

ВАРНА. ОТ СПЕЦИАЛНИЯ ПРАТЕНИК НА "ТРУД"

Румъния подкрепя европейския газов хъб "Балкан". "Не случайно първият работещ конектор на България беше изграден с Румъния. Разбрахме и при бедствия да си помагаме с енергийни системи, за да не бедства населението. Работим и по проект да дренираме река Дунав, но това изисква да се издигнат диги и от двете страни а течението”, коментира след съвместното заседание на българското и румънското правителство в „Евксиноград” премиерът Бойко Борисов.

Той поясни, че има някои проблеми с Румъния за хъб „Балкан”, които следващия месец ще бъдат решени.

Премиерът обяви, че с румънския си колега Михай Тудосе са обсъдили и идеята а създаване на Търговска къща, чиято цел е двете страни да излязат на големите пазари и даде пример с Китай. „Там можем да изнасяме пресни зеленчуци и охладено месо”, подчерта Борисов и припомни, че страната ни е изнасяла селскостопанска продукция преди години за същия пазар.

„Пазарът е неизчерпаем и ние можем, правейки две търговски къщи и заедно с частния бизнес, в следващите години да си партнираме”, каза още премиерът. Той разказа, че с Михай Тудосе са обсъдили и проблема с работната ръка.

„И в Румъния има дефицит на работна ръка. В България безработицата падна до 5% и без работа са хората, които не искат да работят. Не можем да си позволим непрекъснато да внасяме работна ръка”, категоричен бе Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България