Румънският министър на правосъдието се оттегля

Тудорел Тоадер

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че ще подаде оставка, след като е загубил доверието на управляващата Социалдемократическа партия (СДП), предаде “Политико”.

До разрива се стигнало, след като СДП обвини министъра, че блокира извънреден указ, за който настоява партията. А именно промени в Наказателния кодекс, предвиждащи намаляване на давността за различни престъпления.

Критиците на указа са на мнение, че от него може да се облагодетелстват политици, сред които и самият лидер на СДП Ливиу Драгня, който бе осъден миналата година на три години и половина затвор за подстрекаване към злоупотреба с власт. Той обжалва присъдата си. Отделно Драгня не може да заеме поста на премиер заради друга присъда - от 2016 г. за изборни измами.

ЕС също е силно критичен към исканата от СДП промяна в Наказателния кодекс.

Тоадер стои зад отстраняването от поста на бившата шефка на Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния Лаура Кьовеши и нейния главен поддръжник - главният прокурор Аугустин Лазар. Отделно Тоадер насърчаваше и още мерки в правораздавателната система, за които Брюксел смята, че заплашват борбата срещу корупцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа