Румънски застраховател с дейност у нас фалира

Продавал е имуществени полици

Румъния отне лиценза на застрахователя „Чертасиг“, който извършва дейност в България чрез свой клон. Лицензът на застрахователя е отнет, защото не покрива минималните капиталови изисквания. Основната дейност на клона на румънското дружество в България е предлагане на застраховки „Пожар и природни бедствия“, „Други щети на имущество“, „Обща гражданска отговорност“ и „Гаранции“. Клонът не е продавал полици „Каско“ и „Гражданска отговорност“ и има минимален пазарен дял от около 0,3%, обявиха от Комисията за финансов надзор.

Застрахователят има задължението да уведоми застрахованите за тяхната възможност да прекратят застрахователните договори, сключени с „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, а също така и по отношение тяхното право да им възстановят платените застрахователните премии по договорите за периода между момента на прекратяване и изтичане на срока на валидност на договорите. Договорите, които не бъдат прекратени остават в сила до изтичането на срока им.

Всяко лице, което предяви претенция срещу „Чертасиг“ АД след настъпването на рискове, покрити от валидна застрахователна полица между датата на отнемане на лиценза и прекратяването на застрахователните договори може да иска застрахователната компания да му заведе претенцията.

Румънският Гаранционен фонд за застраховане е отговорен за защитата на застрахователните кредитори срещу последствията на неплатежоспособност на застрахователна компания в рамките на лимит от 450 хил. румънски леи (183 439,12 лева по курса на БНБ).

Актуална информация може да бъде получена и чрез информационния център на Комисията за финансов надзор: 0800 40 444 (безплатен телефонен номер). Информация във връзка с откриването на производството по настоятелност на „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, Република Румъния и всички последващи мерки спрямо застрахователя и клона му в Република България на страницата си: www.fsc.bg. Актуална информация може да бъде получена и чрез информационния център на Комисията: 0800 40 444 (безплатен телефонен номер).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес