Румънците протестират срещу решението на Конституционния съд за отстраняване на главния прокурор на антикорупционната агенция

флаг, Румъния

Няколкостотин души се събраха снощи на площад Виктория, за да изразят несъгласието си с решението на румънския Конституционен съд, който постанови, че президентът трябва да отстрани от длъжност главния прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ Лаура Кодруца Кьовеши, предаде Аджерпрес.

Протестът приключи около 23 ч., когато пред двореца Виктория (румънския Министерски съвет) бяха останали едва около 40 души, развяващи румънски знамена и скандирайки лозунги срещу правителството и Конституционния съд.

След 21 ч. протестиращите блокираха пътното движение около двореца при ключово кръстовище. Някои от участниците се опитаха да прескочат загражденията около сградата, но силите на реда им попречиха.

Протестиращите бяха разпънали плакати с надписи срещу съдиите в Конституционния съд и срещу сегашните управляващи. "Конституционният съд - позор за страната", "Ние сме тези, които не защитават престъпници", "Тоадер (министърът на правосъдието) и Дорняну (председателят на Конституционния съд) отново измамиха своя народ" и "Конституционният съд - слуга на СДП (управляващата Социалдемократическа партия)", гласяха някои от надписите.

Румънският Конституционен съд постанови вчера, че президентът Клаус Йоханис трябва да издаде указ за отстраняване от длъжност на Лаура Кодруца Кьовеши. Съдът публикува съобщение, в което посочи, че е установил юридически конфликт от конституционно естество между министъра на правосъдието Тудорел Тоадер и президента на Румъния Клаус Йоханис в резултат на отказа на държания глава да даде ход на предложението на правосъдния министър за отстраняване на Кьовеши.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа