Румяна Арнаудова: Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата

Бивши болнични директори е възможно да попаднат под прицела на прокуратурата. Това заяви говорителят на главния прокурор във връзка с новата серия от 13 болници, разследвани за безстопанственост , предаде "Нова ТВ".

Румяна Арнаудова уточни, че вече са проверени 329 договора. Навсякъде е установен порочния модел „болница в болница”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки.

„Ще бъдат разследвани всички договори, които са сключвани в инкриминирания период от време. Считаме, че освен незаконосъобразно сключени договори за съвместна дейност, наем на апаратура и други, е напълно възможно да са сключени и явно неизгодни сделки. Част от разследването ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната регионална здравна каса, които са дали разрешение за осъществяване на медицинска дейност в нарушение на закона”, обясни Арнаудова.

Има сключени договори още през 2012 г. Има и деяния, извършени през 2014 и 2015-а. Поради тази причина при наличието на доказателства ще бъдат повдигнати обвинения и на бивши ръководители на лечебни заведения, които са извършвали престъпления.

Арнаудова припомни, че още през месец декември прокуратурата е разпоредила проверки заради модела „болница в болницата”. Така в рамките на няколко месеца са извършени проверките на 329-те договора, които са сключени от общински и държавни заведения. В голямата си част те са незаконосъобразни, поясни Арнаудова.

„Повече от 13 болници уличихме в престъпна дейност, която има користни намерения. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на фалита. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и дори източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга”, каза още Румяна Арнаудова.

Бившият заместник-здравен министър Мирослав Ненков коментира от своя страна, че въпросният порочен модел има гръб по високите етажи на властта.

„Тези схеми не са сложни. Хората, които ги правят, са се самозабравили, защото през годините не са срещнали никаква съпротива. Те ги правят по един хамалски начин”, коментира Ненков.

„Има двама директори на областни болници във Видин и в Русе, които удържаха на натиска да има такива структури в своите вътрешни болници. Не мога да си представя какво им е струвало в личен план това. Защото хората, които правят това, са абсолютно безкомпромисни. Натискът върху тях е много голям”, поясни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право