Румяна Арнаудова пред „Труд“: Проверяваме 4000 договора в НДК за нецелево изразходване на средства

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

- Прокурор Арнаудова, докъде стигна разследването за нарушения в НДК?

- В прокуратурата са постъпили 4000 договора. Предстои техният преглед и анализ.

- Бихте ли припомнили по кой член е образувано досъдебното производстово?

- За престъпление по чл.254, А от Наказателния кодекс – за нецелево разходване на средства в нарушение на нормативни актове.

- Проверяват ли се и договори преди края на август 2016 г., когато е отпуснат първият транш от 17 млн. лв. за българското председателство на ЕС?

- Не, защото предметът на нашето разследване е как са изразходвани именно тези 17 млн. лв., отпуснати за Председателството.

- Разбрахме, че в доклада на ДАНС е имало становище за разследване и на министър, който е бил принципал на НДК, за безстопанственост?

- Прокуратурата по принцип не е ангажирана със становището на проверяващия орган. Според колегите от спецзвеното са установени данни за извършено престъпление, такова, за каквото сме започнали разследването.Когато съберем всички доказателства и установим какво е извършеното престъпление, тогава ще можем да кажем кой е извършителят на престъплението и какво точно обвинение ще бъде повдигнато.

- Да разбирам ли, че е възможно да бъде обвинен и министър, който е бил принципал на НДК?

- По правило прокурорите избягват да се ангажират с възможности. Имайте търпение и ще дадем информация за действията, когато съберем достатъчно информация. Твърде е рано да правим дори и предположения.

- А имало ли е подобен прецедент – министър да се сдобие с обвинение заради търговско дружество, за което отговаря?

- Има прецеденти по други разследвания на спецзвено „Антикорупция“, когато за конкретно извършено престъпление е повдигнато обвинение на конкретното длъжностно лице, а впоследствие е ангажирана наказателната отговорност и на горестоящото лице, т.е. някой от бившите министри.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България