Румяна Арнаудова: Симеон Дянков няма да бъде обявен за издирване

Бившият финансов министър Симеон Дянков е влязъл в контакт с прокуратурата и днес трябва да бъде уговорен ден и час за привличането му като обвиняем, така че няма да се наложи обявяването му за издирване, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БТВ.

Обвинението, който ще бъде повдигнато на Дянков, е за престъпление по служба. То е свързано с приватизацията, но конкретните обстоятелства ще ги обявим, когато стане предявяването му, каза тя.

Според прокуратурата от действията му е налице щета от 20,8 млн. лв.

По закона за приватизацията е трябвало тези пари да отидат във фонда за гарантиране на пенсионната система, но това не се е случило.

Категорично не са политически обвиненията към Трайчо Трайков – става дума за икономически престъпления, а разследването сме започнали преди около година и половина, каза Арнаудова пред БТВ.

„Бях изключително изненадана, че Трайков е бил предупреждаван. Вероятно това е притеснението на всяко лице, извършило престъпление – че може да бъде хванато. Тези негови твърдения нямат никакви логическа обосновка”, смята Арнаудова.

Тя заяви, че разследването е започнало след сигнал от бившия председател на КФН Стоян Мавродиев, но доказателствата се били събрани едва в края на миналата година.

„Кръгът на обвиняемите лица не е изчерпан. Когато станат факт повдигането на обвинения и на други, тогава ще дадем подробности”, каза още говорителят на прокуратурата.

Относно думите на Трайков, че прокуратурата не е орган, който допринася за правовия ред, Арнаудова заяви, че това е „негова абсолютно погрешна преценка”.

„Прокуратурата събира доказателства и когато ги събере – обвинява. Действа по правила”, посочи тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България