Румяна Арнаудова: Чрез 700 хил. потребители в сивия сектор кабелни телевизии укриват данъци в значителни размери

Около 10 млн. лева са щетите за три български телевизии заради неуредени авторски права

2,4 млн. са потребителите на телевизионни програми, от тях 700 хил. са в т.нар. сив сектор, за които държавата официално не знае. Чрез тях собствениците на кабелните телевизии, осъществявайки престъпление против интелектуалната собственост укриват данъци в значителни размери. Това каза на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата,

„Вчера бяха осъществени видими в достатъчна степен според нас действия на няколко органа на държавното управление. Проведоха се оперативно- издирвателни мероприятия, извършиха се процесуално следствени действия по разследване в Бургас, Кърджали, Кюстендил, Благоевград, Петрич, Сандански и Дупница за престъпления срещу интелектуалната собственост, които касаят нарушения на авторски права и съвместни разследвания за данъчни престъпления“, припомни тя.

„Заявяваме отговорно, че това, което установяваме и разследваме е схема чрез извършване на престъпления против интелектуалната собственост реално паралелно с тях и благодарение на тях се осъществяват и данъчни престъпления“, обяви Румяна Арнаудова

"Има задържан IT специалист в Дупница, който по време на извършване на проверките от НАП си позволява да им пречи, като изключва и прекъсва връзката с касовия апарат, за да попречи на проверката", каза още Арнаудова.

„Обвинения към този момент няма, престъпленията са сложни и има необходимост от доказване“, коментира Арнаудова. „Трябва да имаме техническа експертиза, която да докаже изпълнителното деяние разпространението. Имаме нужда и от точност в размера на укритите данъци“, обърна внимание тя.

„Разпространявани са 60 телевизионни програми, чуждестранни и български, без разрешение и съгласие на носителя на авторските права“, съобщи говорителят на главния прокурор и допълни, че пет са кабелните оператори, извършвали престъпленията в Югозападна България. „В останалата част на България, където също работят кабелни оператори, продължава извършването на оперативно-издирвателни мероприятия. Въпрос на време е отново да узнаете, че действаме и там“, обяви Румяна Арнаудова.

„Кабелните оператори си позволяват да извършват престъпления водени според нас от чисто финансови интереси, което не можем да допуснем“, подчерта тя. „Имахме затруднения във всеки град, от различно естество. Получихме отпор от собствениците на кабелни телевизии, имахме информация за теч и за опити на собствениците да предотвратят и да не допуснат извършване на действия“, каза още Арнаудова.

Според събраната информация само за последните два месеца, заради разпространението на телевизионни програми без уредени авторски права, на три български телевизии – bTV, Нова телевизия и HBO, са им нанесени щети в размер на около 10 млн. лв. само за два месеца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България