Румяна Бъчварова: За по-крайни мерки спрямо Русия по казуса „Скрипал“ се искат повече доказателства от британска страна

Началникът на политическия кабинет на премиера заяви пред БНТ, че за по-крайни мерки спрямо Русия по казуса „Скрипал“ се искат повече доказателства от британска страна. Тя определи българската позиция като „принципна“.

Бъчварова определи срещата на върха във Варна ЕС-Турция като „едно от най-значимото външнополотическо събитие, което България е инициирала последните години“.

Решението за руските дипломати днес е финалът на процес, в който българската позиция премина през няколко последователни етапа, заяви Румяна Бъчварова. България е изразила солидарност с Великобритания и е дала съгласието си да се върне посланикът на ЕС от Москва, допълни тя, като обяви това действие като „силен жест на солидарност“. Тя подчерта, че България е подкрепила и НАТО в решението да се съкрати руската мисия.

По думите на Бъчварова е било решено, че позицията на България трябва да е нюансирана, тъй като британската страна не е показала безспорни доказателства за ролята на Русия в покушението срещу Сергей Скрипал. "Въпрос на принципна позиция - дали една политическа позиция може да се обоснове с това, че политическото твърдение е достатъчно да предприеме позиция, или все пак да има по-прецизно отношение към фактите - каквато е българската позиция - и да се прецени, че докато няма безспорни доказателства, ще остави една отворена врата."

Румяна Бъчварова заяви, че България е доказала, че може да действа, когато чужди дипломатически служители са застрашавали националната сигурност. "Нашата позиция не върви по логиката да симпатизираш на едната или другата страна, а на принципната преценка на ситуацията. Принципът в случая са безспорните доказателства."

Срещата на върха във Варна между ЕС и Турция е едно от най-значимото външнополитическо събитие, което България е инициирала последните години, заяви Румяна Бъчварова. "Философията на нашето председателство е, че европейската политика трябва да търси баланс и разбирателство, за да гарантира мира."

Бъчварова допълни, че според нея всички страни на срещата са останали доволни, защото е имало диалог, изказани са били всички притеснения, имало е откровени въпроси и отговори. "Усещането ми е, че се счупиха ледовете и от тук нататък имаме повече възможности да продължим с разговорите помежду си", каза тя.

Бъчварова заяви, че е била свидетел как българската страна може да постави прям въпрос на Турция, като даде за пример разговора между премиера Борисов и президента Ердоган.

Според Бъчварова „не е правилно“ в процеса на председателстване на Съвета на ЕС да се намесва национална институция като тази на президента.

Мисля, че този, който е готов да търси решения, е силният политик. Този, който е готов да прецени дребните различия от големите проблеми, също има изключително ценни политически качества.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия