Румяна Бъчварова и Томас де Мезиер: Трябва да търсим общо решение за справяне с миграционната криза

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и германският й колега Томас де Мезиер обсъдиха средата за сигурност на Балканите, миграционната криза, възможната подкрепа за България от страна на ЕС и Германия за охрана на българските граници, и намирането на координиранo общоевропейско решение за справяне с кризата, съобщават от вътрешното министерство.

По време на работната им среща в Берлин министър Бъчварова представи актуалните мерки, предприети от българските власти по охрана на границата и противодействие на нелегалната миграция, като подчерта, че страната ни влага огромен ресурс  за гранична сигурност, за да управлява ефективно външните за ЕС граници и миграционните процеси. Тя поясни, че в отговор на необходимостта от координиран отговор на миграционния поток по външните граници на ЕС, България е поискала допълнителна подкрепа от агенция "Фронтекс".

Вътрешните министри на България и Германия обсъдиха и създаващия се към МВР център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството. В тази връзка, в рамките на визитата си в Германия, българският вътрешен министър предстои да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.

Министър Бъчварова проведе и работна среща с Франк Хенкел, вътрешният министър на федералната провинция Берлин. Той подчерта позицията, че България, като  държава-членка на първа линия, не трябва да бъде оставена сама да се справя с посрещането на миграционния натиск.  "Фронтекс" има важна роля в контекста на европейската солидарност", каза още той и подчерта, че е важно агенцията на ЕС да подкрепя достатъчно България при гарантирането на сигурността на границите. Министър Бъчварова и Франк Хенкел разговаряха и за предстоящото българско Председателство на ЕС. Г

Германия ще подпомогне МВР в подготовката за председателството, което предстои в началото на 2018г. Ще бъдат осигурени стажове и обучения за служители на МВР, и ще се провеждат редовни срещи между екипите на двете страни по работни досиета, за да може България да почерпи от опита на Германия.

През първия ден от визитата, министър Бъчварова посети и Института „Хасо Платер“ в Потсдам. Там тя се запозна с програмите на института в областта на киберсигурността, управлението на гражданската идентификация и с подготовката на специалисти в тази област.

В рамките на работното си посещение българският вътрешен министър предстои да се срещне с председателя на комисията по вътрешни  работи в Бундестага  на ФР Германия Ансгар Хевелинг и да се запознае с работата на Стратегическия и аналитичен център за противодействие на нелегалната миграция към Федералната полиция на Германия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа