Румяна Бъчварова: Няма данни за планиране на терористично нападение в България

Не са постъпили данни за планиране, организиране и осъществяване на терористично нападение на територията на страната. Това каза министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова на брифинг след заседанието на консултативната група по противодействие на тероризма към Съвета на сигурността.

„През последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през територията на България“, каза Бъчварова.

„Не е постъпвала конкретна информация за заплахи, насочени срещу чуждестранни дипломатически представителства на територията на България, но посолства на държавите от международната антитерористична коалиция продължават да бъдат сред потенциалните цели на атака от страна на терористични организации“, подчерта Бъчварова.

Няма данни за настроения на крайно десни и националистически организации за извършване на ответни действия, насочени към ислямски религиозни обекти, бежански центрове или отделни представители на българската мюсюлманска общност и чужди граждани. Това каза още министърът на вътрешните работи в оставка.

Бъчварова коментира, че с оглед подобряване на мерките и гарантиране на сигурността на българските граждани и в контекста на последните събития в Берлин, Цюрих и Анкара консултативната група е решила: „Първо – да се запази настоящата трета степен – ниско ниво на нивото на заплаха, съгласно Националния план за противодействие на тероризма. Второ – да се разпореди степен на готовност за реагиране – жълта – за всички структури на МВР, с акцент върху засилване на гранични контрол и охраната на мероприятия, свързани с коледните и новогодишните празници, места посещавани от големи групи от хора, търговски центрове, коледни базари, концерти и чествания“, обясни Бъчварова.

Тя добави и обекти от националната транспортна инфраструктура, като метростанции, спирки, ЖП и автогари и летища, както и дипломатически представителства на държавите от международната антититерористична коалиция. „Тези засилени мерки се отнасят и за МВР по отношение на дипломатическите представителства на България в Турция и рисковите държави. На Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията - за усилване на мерките за безопасност на обектите от транспортната инфраструктура, на Министерство на отбраната – по отношение защитата на охраняването по компетентност обекти и съвместни съоръжения“, добави Бъчварова.

Тя увери, че българските граждани трябва да бъдат спокойни. „Няма реална заплаха. Всички институции по време на всички празници, които следват ще предприемат по-завишени мерки за тяхната сигурност“, добави Бъчварова. Министърът изрази съболезнование към близките на жертвите в терористичните актове от вчерашния ден.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България