Румяна Бъчварова: Няма никаква причина следващото правителство да не приеме новата наредба за интеграция на бежанци

Няма никаква причина следващото правителство на ГЕРБ да не приеме новата наредба за интеграция на бежанци. Това каза Румяна Бъчварова по време на пресконференция в централата на партията. Тя заяви, че са експлоатирани два вида страхове срещу атаката на постановление 208. „Първите са социалните страхове, че за сметка на интеграцията се ощетяват българските граждани. Тук БСП много активно се опитваше да внушава страхове, ние видяхме техните плодове в събитията, които бяха в Елин Пелин и в Белене“, обясни тя. Според Бъчварова вторият внушаван страх е, че с този процес се застрашава националната сигурност.

„С тази теза излезе дори вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев през последните дни и мога да кажа, че това е абсолютно неоснователно твърдение“, посочи Бъчварова и заяви, че няма по-проверявани бежанци от тези, които биха били релокирани и презаселени. Тя поясни че ДАНС прави проверки преди те да дойдат в България и установяват дали отговорят на изискванията. По думите й, когато бежанците дойдат в България те отново са проверявани. „По основните въпроси за националната сигурност гаранциите са заложени още в началото на този процес и разбира се, по подготовката на наредбата от 2016 г.“, каза тя и благодари на президента Радев за преразглеждането на постановлението и наредбата. По думите й това е дало възможност да се утвърдят принципите, които те са следвали. „Надявам се обществеността да разбере колко лъжи бяха изречени и колко отговорно са се отнесли към този въпрос. Единственият проблем, който виждаме е, че самата отмяна на постановлението и изработването на новата наредба отлага с поне 2 месеца изпълнението на задълженията, които ние имаме към ЕС за релокиране и презаселване на чужди граждани“, посочи тя и допълни, че при липсата на на такъв документ държавата ни не може да продължи да изпълнява ангажиментите си.

Валентин Радев заяви, че бежанската ситуация е изключително политизирана. Той допълни, че в случая ГЕРБ е изпълнила един закон за убежището и са направили наредба. „Лоша, добра, направихме я. Че е добра, стана ясно, след като чухте какви са промените“, каза той и поясни, че те са козметични. „Ще ви кажа целите на тази наредба на президента Радев. Те искат гражданите да знаят, че тук ще има мигранти, които трябва да бъдат разселвани", каза още той. Валентин Радев цитира колегите си от БСП: „Какво казва Нинова: „Не е справедливо България да осигурява здравни права на бежанците - такива, каквито не осигурява на собствените си граждани". Къде го видяхте това само за нас, госпожо Нинова. След това тя съветва Герджиков: „Спрете постановление 208, с което Борисов задължава българските общини". къде го видяхте това задължение?! През септември тя казва: „Искам да знам има ли сценарий за разселване на бежанците с европейски средства", каза още Радев.

„Не мога да повярвам, че една партия, която се бореше за „щастието на народа", изговори толкова лъжи. Чудя се тези хора в залата дали ще вдигнат ръка за БСП? Кога са били прави или честни, когато ни критикуваха или чакат да се забрави до следващите избори след 4 години", попита Радев.

По повод на съмненията на президента Радев за 160-те милиона от Европа, че има пари за издръжка на мигрантите, Валентин Радев заяви, че няма лошо в това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика