Румяна Коларова: Няма напълно независим президент

"Нито един президент не може да бъде напълно независим, той е избран от политическа платформа". Това заяви пред БТВ политологът Румяна Коларова, която е съветник на държавния глава Росен Плевнелиев.

По думите й обаче лоялността на настоящия президент не е към партиите, а към институциите.

По повод обвиненията на лидер на БСП Корнелия Нинова, според която президентът бил "срам", Коларова каза, че "той никога не си е позволил да уронва авторитета на държавата".

„Корнелия Нинова отново се почувства задължена да изговори дежурния рефрен към настоящия президент. А това е държавен глава, който непрекъснато дава принадена стойност към авторитета на България”, каза Коларова.

„Този рефрен замества един безспорен факт – че кандидатът на БСП трябва да е различен от настоящия. Първата разлика трябва да в позицията по отношения на Русия, при това по една конкретна тема – Крим. Позицията на Плевнелиев е ясна: има нарушение на международното право. И това е позицията на ЕС и НАТО”, посочи още тя.

По думите й други важни различия са станали видими при гласуването на кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

„Ясна беше позицията на президента Плевнелиев и при този избор, ясно е как гласува БСП и Корнелия Нинова”, каза още Коларова.

"Като политолог и преподавател подчертавам, че предизборните кампании винаги се печелят с ясни приоритети и ясна програма. Президентът Плевнелиев има такава – с 10 приоритета, които са които са публикувани на сайта на президентството" (President.bg), допълни още Коларова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика