Русенци се помолиха пред чудотворната иконата на света Богородица Пътеводителка

Десетки русенци се стекоха в катедралния храм „Света Троица” днес, за да посрещнат чудотворната икона на света Богородица Пътеводителка Байталска, информира БНТ. Направила много чудеса в Украйна, хората дойдоха да се помолят пред Божията майка да им помогне да бъдат по-смирени и по-добри.

Чудотворната икона на света Богородица „Одигитрия Байталска” идва от Украйна. Тя се съхранява в манастира „Рождество на света, Богородица” в село Байталы, Одеска област. С години изгубена, е била откри през 2005 година. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. Брат Виталий, който е послушник във възстановената света обител, разказа, че след реставрацията от иконата потекло миро. Болни деца, докоснали се до нея оздравели и я канонизирали за чудотворна.

„Дойдохме в България, за да могат хората да се помолят за прошка, да измолят един на друг да си простят, да поискат от Божията майка изцеление от всякакви недъзи, враговете да се помирят. Както казва Христос в Евангелието: Искайте и ще ви се даде, търсете и ще намерите.“, казва Брат Виталий.

Иконата на света Богородица Пътеводителка Байталска казват още, че помага на бездетни семейства и синове и дъщери да се върнат в домовете си. И днес хората, с упование в душите и вяра в чудото сведоха глави пред нея.

Иконата на света Богородица Пътеводителка Байталска ще бъде в Русе до утре по обяд, след което ще бъде пренесена в Тутракан.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България