Русия започва мащабно военно учение

В Русия официално беше открито международното стратегическо командно-щабно учение „Център 2019“. Мащабните маневри с участието на осем държави продължават до 21 септември, информира БНР.

Отличителната особеност на учението е неговият мащаб, заяви на официалната церемония по откриването руският заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Юнус-Бек Евкуров: „Тук в единен строй стоят военнослужещи от Индия, Казахстан, Киргизия, Китай, Пакистан, Русия, Таджикистан и Узбекистан. Съвместните практически действия на войските ще се отработват на полигоните на Руската федерация, както и на полигоните на страните участници в учението и в акваторията на Каспийско море“, каза той.

Генерал Евкуров подчерта, че учението е планово срещу условен противник и добави: „Една от главните задачи на учението е укрепването на военното сътрудничество, в резултат на което трябва да бъде демонстрирана готовност за противопоставяне на всякакви предизвикателства, включително на международния тероризъм, както и обезпечаването на мира и стабилността в Централно-азиатския регион“.

Маневрите са съсредоточени основно на територията на шест полигона в централния и южния военен окръг в Русия. Участват близо 130 хиляди военнослужещи, повече от 20 хиляди единици военна техника, 600 самолета и хеликоптера и до 15 бойни кораба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия