Русия за първи път без злато в класическата борба

Турчинът Риза Каялп спечели третата си световна титла в тежка категория в Париж,

Шест страни стигнаха до титлите в 8-те категории на световното по класическа борба в Париж. С по 2 златни отличия си тръгнаха Турция и Армения, а Япония, Република Корея, Германия и Сърбия ликуваха с по 1 шампион. Общо 17 страни взеха медали, включително и екзотичната Чили, която има бронз при тежката категория до 130 кг.

В отсъствието заради контузии на лидерите си Иво Ангелов и Тарек Абдеслам, тимът на България не успя да се качи свой представител на подиума на призьорите. Пети остана Даниел Александров, загубил с 1:2 точки малкия финал за бронза при 80-килограмовите от Мурсалиев (Азербайджан).

За първи път в историята от дебюта си през 1953-а славната Сборная завърши без титла - с 2 сребърни и 2 бронзови медала. Но парадоксално, тъй като отборното класиране се базира на спечелените точки от 8-те категории, руснаците оглавиха подреждането.

„Да първи сме, но стъпил на най-високото стъпало ми се искаше да потъна в земята в този момент“, призна Гоги Когуашвили, старши треньор на Русия, който получи и отборната купа.

От щаба на Сборная самокритично заявиха, че провалът е дори закъснял. В последните 5 световни първенства тимът се връща само с по един шампион. Но атаки има и към правилата. Руснаците настояват партерът да бъде върнат, тъй като липсата му прави класическата борба неатрактивна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт