Русия издирва американски информатор

Соченият за американски информатор Олег Смоленков е обявен в Русия за издирване като безследно изчезнал. Това съобщават руските медии, като се позоват на министерството на вътрешните работи, информира БНР.

От базата данни за изчезнали лица на вътрешното ведомство следва, че Смоленков е издирван от 2017 г. Тогава той отива със семейството си на почивка в Черна гора, след което следите му се губят.

На 9 септември телевизия Сие Ен Ен съобщи, че Смоленков е изведен от Русия при специална операция на американските служби. Това се наложило, тъй като се появила опасност да бъде разкрит заради небрежното боравене на президента Тръмп и администрацията му със секретната информация.

„Ню Йорк таймс“ писа, че завербуваният отдавна Смоленков е заемал важен пост и е имал достъп до кремълските чиновници от най-високо равнище.

От Кремъл потвърдиха, че предполагаемият агент е работил в президентската администрация, откъдето е бил уволнен преди няколко години. Длъжността му обаче не предполагала преки контакти с държавния глава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия