Русия и Китай приветстваха началото на диалога между Южна Корея и КНДР

Русия приветства започналия диалог между представители на Северна и Южна Корея, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

По думите му само чрез такъв "пряк и непосредствен контакт" между двете страни е възможно да се постигне "намаляване на напрежението на Корейския полуостров". Песков отбеляза, че руският президент Владимир Путин нееднократно е призовавал за създаването на условия за възстановяването на диалога между двете корейски държави.

Първият кръг от разговорите за подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян започна тази сутрин в демилитаризираната зона по 38-ия паралел. В центъра на вниманието ще бъде договарянето на практически стъпки за затопляне на отношенията, включително участието на севернокорейски спортисти на Зимната олимпиада в Пьончан, Южна Корея.

Китай също приветства началото на диалога между Пхенян и Сеул. "Ние сме много доволни от това, че ще се състоят разговори на високо равнище между двете Кореи", каза днес говорителят на външното министерство Лю Кан, цитиран от АП.

"Като съсед на Корейския полуостров Китай приветства и подкрепя последните положителни действия, предприети от двете Кореи за подобряване на техните взаимоотношения", добави той.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия