Русия и ОССЕ се съгласиха, че Минските споразумения нямат алтернатива

Генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Томас Гремингер изрази пред руския външен министър Сергей Лавров убеждението си, че няма алтернатива на пълната реализация на Минските споразумения, както и на другите механизми за уреждане на украинската криза, предаде ТАСС.

Двамата разговаряха в Москва днес и стигнаха до съгласие по този въпрос. Според Лавров те са се съгласили, че е важно "да бъдат укрепвани и защитавани всички инструменти, достъпни на ОССЕ в този регион, включително и на дейността на Специалната мониторингова мисия в Украйна".

"Трябва да направим всичко възможно, за да защитим сътрудниците на мисията, а също всички технически инструменти, с които тя разполага", посочи и Гремингер.

ОССЕ е готова да обсъжда руските предложения по предотвратяване на инциденти при военната дейност на европейския континент, каза Лавров на пресконференцията след срещата си с Гремингер. Руският външен министър съобщи, че през лятото на Гремингер са били предадени предложенията на руското министерство на отбраната, касаещи "редица конкретни стъпки, насочени към това да не се допускат инциденти в хода на военната дейност в Европа".

Засягайки контактите между Русия и САЩ, Лавров каза, че между двете страни е имало канали за диалог по въпросите на стратегическата стабилност, но в момента те са замразени.

"Това бяха преговори между нашите военни и между специалистите от различни ведомства под егидата на руското външно министерство. Имаше и срещи във формата 2+2, в които участваха външните и военните министри на двете страни. Ние се надяваме, че когато предизборното оживление в САЩ спадне и когато хората, отговарящи за стратегическата стабилност във Вашингтон, ще могат по-отговорно и без натиска на вътрешнополитическите проблеми да погледнат на тези въпроси, тогава ще можем отново да тръгнем напред", отбеляза Лавров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия