Русия и Турция се скараха за Сирия

Ердоган заплаши с военна операция в Идлиб

Преговорите между двете страни не дадоха резултат

Кремъл: Офанзива срещу силите на Дамаск ще е „най-лошият сценарий”

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че преговорите между Москва и Анкара за конфликта в сирийската провинция Идлиб не са дали задоволителен за турската страна резултат и затова турска военна операция в Идлиб е неизбежна и е само „въпрос на време, предаде Ройтерс.

В отговор Кремъл заяви, че евентуална офанзива на Анкара би била „най-лошият сценарий” и подчерта, че Москва се противопоставя на такава операция.

] Руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че двудневните преговори между Москва и Анкара по кризата в Идлиб са завършили без споразумение.
Руският външен министър Сергей Лавров потвърди, че двудневните преговори между Москва и Анкара по кризата в Идлиб са завършили без споразумение.

Турция и Русия подкрепят противоположни страни в 9-годишния конфликт в Сирия, но същевременно си сътрудничат в опит да постигнат политическо решение за прекратяването му. Това сътрудничество обаче бе разклатено от офанзивата на сирийските сили в Идлиб срещу радикални бунтовници, особено след като 13 турски войници бяха убити в атаки на Дамаск по-рано този месец. Анкара призова Москва, която подкрепя властта на президента Башар Асад, да спре атаките в Идлиб, като допълни, че те предизвикват мигрантски поток към Турция, която приютява 3,6 милиона сирийски бежанци. Смята се, че от декември м. г. от домовете си са прогонени 900 000 сирийци.

„Навлизаме в последните дни, в които сирийският режим може да спре насилието в Идлиб. Отправяме последни предупреждения”, отсече Ердоган. И допълни: „Турция е извършила всички подготовки за изпълнение на своите операционни планове. Можем да достигнем до всяка точка. С други думи, офанзивата срещу Идлиб е само въпрос на време”.

„Ако говорим за операция срещу легитимната власт в Сирия и срещу техните въоръжени сили, това би било възможно най-лошият сценарий”, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

До момента Турция има зад гърба си три операции в северната част на Сирия. Те обаче бяха насочени срещу джихадисти и кюрдски сили, а новата офанзива би била първата, официално насочена срещу сирийското правителство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия