Русия и Турция се съгласиха за „демилитаризирана зона“ в Идлиб

Путин и Ердоган се договриха да отстранят радикалните групировки в сирийската провинция

Русия и Турция се разбраха да създадат „демилитаризирана зона“ по линията на контакт между правителствените сили на Сирия и въоръжената опозиция в северозападната провинция Идлиб, заяви на пресконференция руският президент Владимир Путин в понеделник след продължилите четири часа разговори с турски си колега Реджеп Таийп Ердоган в Сочи, предаде АФП.

„Решихме да създадем демилитаризирана зона с дълбочина от 15 до 20 километра край линията на контакт между въоръжената опозиция и правителствените сили на 15 октомври т.г.“, заяви Путин.

Президентът на Русия Владимир Путин остана доволен от разговорите с турския си колега Реджеп Таийп Ердоган в Сочи, които продължиха четири часа. „Току що с господин президента проведохме много съдържателни и конструктивни разговори“, заяви руският държавен глава след срещата с Ердоган. Той напомни, че това са четвъртите руско-турски преговори на най-високо ниво през тази година.

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган, заяви, че в търговско-икономическите отношения между двете страни се наблюдават позитивни тенденции.

По думите на турския лидер, сътрудничеството между Анкара и Москва укрепва и се развива „на основата на общата политическа воля“.

„В икономическата сфера ние получаваме позитивни резултати. Увеличава се стокооборота помежду ни. В сравнение с миналата година, когато той бе увеличен с 31%, през тази година търговията се е увеличила с 33%“, заяви Ердоган.

Той напомни, че заедно с Путин са заложили основите на първата турска АЕЦ „Аккую“.

Москва и Анкара са се договорили да отстранят всички радикални групировки от територията на северозападната сирийска провинция Идлиб, съобщи президентът на Турция.

„Необходимо е идлибският въпрос да бъде решен в духа на астанинските процеси. Територията, която се намира под контрола на сирийската армия и опозицията, трябва да бъде демилитаризирана“, заяви Ердоган. „Заедно с Русия ще приложим всички усилия за отстраняването на всички радикални групи от тези територии“.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия