Русия може да бойкотира Пьонгчан

Русия може да бойкотира зимните олимпийски игри в Пьонгчан, независимо от решението на Международния олимпийски комитет (МОК) дали да допусне спортисти от страната на състезанията през февруари. Късно снощи завърши заседанието на Изпълнителното бюро на комитета в Лозана, което трябваше да вземе отношение по доклада на комисия под ръководството на един от членовете – Денис Освалд. Органът разследва твърденията, че в Русия е имало държавна програма за допингиране на спортисти.

Още преди обяваването на официалното решение тръгнаха слухове, че на руските спортисти ще бъде позволено да участват под неутрален флаг. Появи се и информация, че доставчикът на екипировка „Найк“ е получил поръчка за изработване на екипи в неутралния бял цвят без знамето и герба на страната.

Ден преди това Дмитрий Песков, говорител на руския президент Владимир Путин, обяви, че бойкот не се обсъжда. Вчера обаче шефът на руската федерация по фигурно пързаляне Александър Горшков съобщи, че решението на МОК ще бъде обсъдено на събранието на Руския олимпийски комитет на 12 декември.

„Ще защитаваме интересите на нашите спортисти и нашата страна“, коригира позицията си Песков.

Дори да бъдат допуснати до участие на игрите, руските спортисти ще станат обект на изключително строг допинг контрол, обяви шефът на медицинската комисия на МОК Ричард Бъджет.

„Проверявали сме ги повече от всички останали – заяви Бъджет. – Към руснаците има изисквания, които не сме прилагали спрямо другите. До този момент са направени общо 7000 теста, а до началото на игрите ще станат 20 000.“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт