Русия може да е ликвидирала Ал Багдади (ИНФОГРАФИКА)

Руското министерство на отбраната съобщи, че лидерът на групировката “Ислямска държава” Абу Бакр ал Багдади може да е бил ликвидиран при въздушен удар в Сирия в края на миналия месец, предаде РИА Новости.

Медии неведнъж са съобщавали за смъртта на най-издирвания терорист в света, за чиято глава САЩ увеличиха миналия наградата от $10 млн. на $25 млн. през декември 2016 г. Досега обаче тази информация не се е потвърждавала.

50_1_192897

По данни на руските военни Ал Багдади вероятно е бил убит през нощта срещу 28 май в масирана атака в района на сирийската “столица” на “Ислямска държава” Рака, където е имало военен съвет на джихадистите. Пентагонът бил предупреден за въздушното нападение, след като Русия получила сигурни шпионски данни за срещата на ислямистите от безпилотни летателни апарати. “Ликвидирани са поне 30 влиятелни полеви командири и около 300 бойци от личната им охрана”, съобщи военното министерство в Москва. То имало информация, че Ал Багдади е бил на съвета, а сега се опитва да установи дали това е наистина така.

Водената от САЩ коалиция за борба с “Ислямска държава” съобщи вчера, че на този етап не може да потвърди, че джихадист №1 е убит. От доста време местонахождението на Ал Багдади е неизвестно, като се смята, че е бил в Мосул до началото на офанзивата за превземане на града през октомври 2016 г. Според Ройтерс той по-скоро се крие някъде в необятната пустиня, отколкото в джихадистките бастиони Мосул и Рака.

В същото време Русия обвини САЩ, че са разположили мобилни системи за реактивен залпов огън HIMARS в гарнизон в Югоизточна Сирия, където се обучават бунтовници. Поне две установки били докарани от Йордания в базата “Ал Танаф” и Русия се опасява, че може да бъдат използвани срещу сирийската армия. Пентагонът потвърди информацията, но настоя, че HIMARS са за защита на “Ал Танаф”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия