Русия осъди новите санкции на ЕС

Снимка: Архив

Като враждебни и неоснователни определи руското външно министерство новите санкции на ЕС срещу Русия, предава ТАСС и допълва, че Москва си запазва правото на ответна реакция. Причината за решението на евросъюза е доставката на газови турбини на германския промишлен гигант Сименс за Крим.

Русия счита ограничителната мярка, предприета по инициатива на Берлин, буди разочарование от абсурдното политизиране на въпрос, който е търговски спор, се казва в разпространено от министерството комюнике.

ЕС посочи като мотив на решението си, че отклоняването на турбините е станало в нарушение на разпоредбите в договора за продажбата на турбините. През юли германската компания заяви, че нейни турбини, доставени на руски фирми, са били откарани без нейно съгласие на Кримския полуостров, който Русия анексира от Украйна през март 2014 година. Някои от въведените тогава европейски санкции срещу Русия забраняват на европейски компании да търгуват с Крим или да правят инвестиции на полуострова.

В санкционния списък е и руският заместник-министърът на енергетиката Андрей Черезов, което означава забрана за пътуване в ЕС и замразяване на авоарите им в страните от общността. Под удара на санкциите попадат и три руски предприятия. Досега черният списък на ЕС включваше 150 физически лица и 37 компании и организации в Русия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия