Русия отхвърли суверенитета на Израел над Голанските възвишения

Два дена, след като министър-председателят Бенямин Нетаняху стоеше върху Голанските възвишения и обяви, че те ще останат под израелски суверенитет, руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви, че промяна на статута на територията ще бъде в нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, пише електронното издание на израелския вестник The Jerusalem Post.

„Статутът на Голанските възвишения е определен от резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, заяви Лавров пред журналисти. „Да се промени статутът, заобикаляйки Съвета за сигурност, мисля, ще бъде директно нарушаване на тези резолюции“.

Публичното разминаване относно бъдещето на Голанските възвишения идва след влошаването на израелско-руските отношения, предизвикано от свалянето на руския военен самолет Ил-20 през изминалия месец – за което Москва обвини Израел – както и решението на Русия да снабди Сирия с зенитни ракетни комплекси С-300, които ограничават маневреността на израелските ВВС в небето над Сирия.

В понеделник Нетаняху, говорейки по време на посвещаването на възстановена 1 500-годишна синагога на Голанските възвишения, заяви, „Докато зависи от мен, Голанските възвишения ще останат под израелски суверенитет. В противен случай ще получим Иран и Хизбула на бреговете на Галилейското езеро“.

Нетаняху добави, „Знам, че президентът (Владимир) Путин разбира моя ангажимент към сигурността на Израел и също знам, че той разбира значението, което отдавам на Голанските възвишения“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия