Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ

9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Представители на ЕС и НАТО бойкотираха презентацията

Москва настоява, че ракетата й 9М729 е с обсег 480 км и съответно не нарушава ракетния договор със САЩ.

Руската армия представи тактико-техническите характеристики на новата си ракета 9М729, за да опровергае твърденията на САЩ, че това оръжие нарушава Договора за ликвидирането на ракетите със среден и малък обсег, подписан между Вашингтон и Москва през 1987 г., предаде АП.

Неотдавна САЩ обявиха, че ще излязат от пакта, тъй като 9М729 нарушава договора, забраняващ да се произвеждат, изпитват и разполагат крилати и балистични ракети с наземно базиране, чийто обсег е между 500 и 5500 км.

На среща с чуждестранни военни аташета генерал-лейтенант Михаил Матвеевски, началник на ракетните войски и артилерията на руската армия, заяви, че 9М729 има максимален обсег от едва 480 км, т.е. по-малко от предвидения в

договора пределен обсег.

Зам. външният министър Сергей Рябков пък посочи, че Русия се надява разясненията, които представя за крилатата ракета 9М729, да дадат още един шанс за диалог със САЩ така, че да бъде запазен ракетният пакт.

На презентацията обаче не присъстваха представители на страни от ЕС и НАТО с обяснението, че тя е преследвала “различни цели” от очакванията за съдържателен брифинг по ракетния договор, предаде ТАСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия