Русия призова САЩ да прекратят „окупацията“ на зоната около бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия

Русия призова САЩ да прекратят незаконната от гледна точка на Москва окупация на зоната около бежанския лагер Рукбан в Южна Сирия. Според руската страна присъствието на американските войски в района е причина за истинска хуманитарна катастрофа в лагера, предаде БНР.

Заседанията на междуведомствения руско-сирийски координационен щаб, отговарящ за завръщането на бежанците в Сирия, протичат паралелно в Москва и Дамаск чрез видеоконферентна връзка.

В днешното заседание от Женева се включи и представител на руското министерство на отбраната в Международната група за подкрепа на Сирия. Полковник Юрий Тарасов разказа, че в лагера Рукбан живеят 50 хиляди души, 6000 от които са членове на контролираната от САЩ групировка „Махавит ас Саура“.

По думите му хуманитарната помощ не достига до нуждаещите се, няма достъп до безплатно медицинско обслужване, затруднено е снабдяването с питейна вода, няма електричество.

„На територията на Рукбан са широко разпространени кражбите, проституцията, неравните бракове. Процъфтяват сексуалната експлоатация на малолетни, половото неравенство“, посочи руският военен.

Той добави, че САЩ използват хуманитарните проблеми на бежанците, за да легитимират военното си присъствие в Южна Сирия. Началникът на централния команден пункт на генералния щаб на руската армия генерал-полковник Михаил Мизинцев прикани американците да напуснат района.

„Призоваваме САЩ незабавно да прекратят незаконната окупация на 55-километровата зона около Ал Танф, която е суверенна територия на Сирийската арабска република. Това автоматично ще доведе до решаването на проблема с Рукбан и завръщането на намиращите се там жители по родните им домове“, каза той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия