Русия стяга мондиал №1 в историята

С класирането на Перу световното първенство вече има завършен вид. Южноамериканската страна стана 32-ият участник, след като победи Нова Зеландия с 2:0. За пети път в историята си и за първи от 1982 година перуанците ще бъдат сред най-силните футболни нации в света. Неслучайно тимът в момента е на 10-о място в световната ранглиста на ФИФА. Жребият ще е на 1 декември в Кремъл пред погледа на руския президент Владимир Путин.

И докато 32 отбора ще стягат редиците до началото на 14 юни, то най-голямата работа предстои в Русия. Всъщност, почти всичко за финалите в страната е завършено и се чака най-бляскавия мондиал в историята. Апропо, така е винаги. С все по-модерните стадиони и технологии всяко световно първенство смело надскача предшествениците си.

Стадионите

Могат да бъдат определени с една думи – внушителни! Русия вложи в тях около 30 милиарда евро. Феновете от турнира за Купата на конфедерациите вече останаха впечатлени от новата арена на „Спартак“ в Москва, заради която бе удължен и лъч на метрото. Всичко е червено, а отпред има огромна статуя на митичния Спартак.

„Крестовски“, стадионът в Санкт Петербург, е №1 по пари с почти един милиард долара стойност. На него по време на мондиала могат да сядат 62 287 души.

Срещу 350 милиона евро бе реконструиран култовия „Лужники“ в Москва, който бе открит с мач Русия – Аржентина (0:1). Капацитетът му е 81 000 места. Президентът Путин призова всички богати хора в страната да участват в подготовката мондиала. Така например неговият приятел Генадий Тимченко, шеф на компания „Стройтрансгаз“, имаше грижата за стадионите във Волгоград и Нижни Новгород.

Сигурността

Руските полицаи са много по-коректни, отколкото мнозина по света мислят. Те не влизат сляпо в хулигански боеве, а използват внедрени в агитката агенти. Путин настоява Русия да покаже най-доброто си лице на света. Така известните като изключително опасни местни ултраси са заплашени с дълга командировка в затвора, ако покажат рогата си. Доста напечено може да стане положението в дните на мондиала от 15 юни до 15 юли 2018-а заради английските гости. На Евро 2016 руски ММА бойци водеха около 200 фена от страната си и зрелищно натупаха в Марсилия и други градове хиляди англичани. В Англия пък призоваха своите фенове да не пеят никакви песни, които биха обидили руснаците.

Визите

Който има билет, няма проблем. Всеки ще получи „футболен паспорт“ - практика, показала успех на Купата на конфедерациите. На документа, освен името и снимка, бяха написани също лични данни и националност – това ще е визата за стадионите в Русия. Домакините предоставят абсолютно свободен наземен транспорт, както и безплатно пътуване между градовете-домакини. Всеки може да кандидатства за място във влака с билета си. Това ще намали до минимум запалянковците, които идват без пропуски на мондиала.

Придвижването

Един билет в московското метро струва около 70 евроцента (ако нямаш билет за мач). Няма смисъл от таксита, защото задръстванията са огромни. Мистерия остава защо в метростанциите в столицата пише само на кирилица. Значително по-облекчено е движението в Казан, Сочи и Санкт Петербург, където платформата „Юбер“ оперира перфектно. Влакът между Москва и Санкт Петербург пътува 4 часа като в него има свободен интернет и видеоекрани.

Расизъм

По руските улици много рядко могат да се видят тъмнокожи. Присъствието на гости от Африка, както и на цветнокожи от Англия и Франция най-вече, ще бъде атракция за страната. По време на мачове от руското първенство проблемът с расизма е сериозен. И там се крие голямото опасение на организаторите. Определят го като много по-коварно, отколкото безредици по улиците. В периода 2014-2016 г. в Русия са осъдени над 100 души за расистки обиди по време на двубои само в Москва.

Знаменитостите

Русия е известна със своите красавици. Неслучайно бившата Мис №1 в страната Виктория Лопирева е световният посланик на мондиала. В нейния отбор влизат прекрасната тенисистка Анастасия Мискина, състезателката по синхронно плуване Наталия Ишченко и певицата Зара.

Климатът

Носете си палто! Русия е доста на север и двата основни града Москва и Санкт Петербург са студени дори в летните месеци. Чадърът също е задължителен атрибут. В Казан често пътищата са заливани от дъжд, след който изгрява ярко слънце. Най-хубаво е времето в черноморския курорт Сочи.

Фаворитите

Световният шампион Германия и 5-

кратният №1 на планетата Бразилия са фаворити на букмейкърите. Коефициентът за двата най-успели отбора е равен – 5. След тях се нареждат Франция, Испания и Аржентина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят