Руската авиация поднови бомбардировките над Алепо

Снимка: Архив

Руската авиация поднови днес интензивните бомбардировки над източната част на Алепо, която се намира под контрола на сирийските бунтовници, след няколко дни на относително затишие, съобщиха представител на опозиционните сили и Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитирани от "Ройтерс".

Най-засегнати от днешните въздушни удари са кварталите Бустан ал Касри и Фердус, каза пред "Ройтерс" Закария Малхифджи от бунтовническата групировка "Фастаким", действаща в Алепо. Според сирийския център днешните бомбардировки са най-тежките от доста време.

Те са причинили смъртта на най-малко 12 души, каза директорът на центъра Рами Абдел Рахман, цитиран от ДПА. Сред загиналите са четири деца.

Москва и Дамаск намалиха интензивността на бомбардировките миналата седмица, за да позволят на цивилните да напуснат източните предградия. Властите в Дамаск казаха, че бунтовниците, блокирани в Алепо, могат да напуснат заедно със семействата си, ако предадат оръжията си. Бунтовниците отхвърлиха предложението, като го нарекоха измамно.

"Ройтерс" отбелязва, че президентът Башар Асад с подкрепата на руската авиация иска да си върне изцяло Алепо - най-големият град в Сирия преди началото на продължаващата от 5,5 години  гражданска война, който в момента е разделен между правителствените и опозиционните сили.

Франс прес описва обстановката в Алепо като отчайваща.

Хуманитарната организация "Лекари без граници" призова вчера за достъп до бунтовническите квартали на Алепо, за да може да окаже първа помощ на ранените опозиционни бойци в града. От началото на офанзивата на правителствените сили през последните седмици там са загинали няколко хиляди души.

В декларация на организацията се посочва, че нейният персонал в Алепо е силно изтощен и останал без запаси и горива. Организацията се грижи за осем болници в обсадения източен Алепо.

Според нея там са останали само 35 лекари при население от 275 000 души. Ранените спят извън болничните сгради, очаквайки помощ. ООН предупреди, че ако сирийските и руските бомбардировки продължат в същото темпо, до края на годината ще има още хиляди убити./ БТВ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток