“Руската връзка” умря - да живее “украинската връзка”!

Карикатура: Иван Кутузов - Кути

Демократическата върхушка в САЩ се запретна да осигури втория мандат на Тръмп

Бившият вицепрезидент Байдън държеше Киев буквално на ръчно управление

Обявеното на 23 септември от председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси проучване за импийчмънт на президента е отбранителен маньовър, целящ да парира разкритията за корупция на основния демократически кандидат-президент Джо Байдън.

Както си спомняме, продължилата над две години истерия около „руската връзка“ на Тръмп също целеше отвличане на вниманието от „заслугата“ на Хилари Клинтън и върхушката на Демократическата партия за загубата им на президентските избори в 2016 г. Докладът на специалния прокурор Робърт Мълър, публикуван през април т. г., тури кръст на надеждите им за импийчмънт на Тръмп на тази основа.

Доскоро и самата Пелоси не искаше да чуе за импийчмънт - с изострянето на партизанските страсти около него тя основателно виждаше риск някои демократи от колебаещите се щати да загубят местата си в Конгреса на предстоящите през ноември междинни избори.

Внезапното втвърдяване на демократите според мен има само едно логично обяснение - страхът им от дискредитиране на бившия вицепрезидент, а покрай него - и на първия черен президент. Тъй като процесът за импийчмънт се гледа от Сената, дето републиканците имат мнозинство, пък и с приближаването на изборите едва ли ще са настроени да правят подаръци на демократите, политически шансът да бъде свален Тръмп според мене е близък до нула.

Анонимният сигнал, вероятно на служител на разузнавателните служби, за проведен на 25 юли телефонен разговор на Тръмп с украинския президент Владимир Зеленски бил изпратен до шефовете на разузнавателните комисии на Сената и Камарата още на 12 август, но бе разсекретен през седмицата. В него президентът е обвинен в склоняване на чужда държава (Украйна) да се намеси в президентските избори в САЩ през 2020 г. Същата формулировка приема и Пелоси в решението за импийчмънт. Американското министерство на правосъдието обаче излезе с мнение, че обвинението е неоснователно.

В отговор президентът публикува пълния запис на разговора си със Зеленски, без да уведоми последния, който тъкмо в това време пристигаше в САЩ за участие в сесията на ООН и му предстоеше среща с Тръмп. Публикацията дойде като гръм от ясно небе за клетия Зеленски. В разговора той например се съгласява с американския си сюзерен „на 100%“, че ЕС и лично Меркел и Макрон не помагали на Украйна, че САЩ били главният u партньор. Можем да си представим реакцията в Европа!

Тонът на украинския лидер освен това често е нетърпимо сервилен - за чест на Оранжевия той почти винаги гледа да избегне неловките ситуации. Затова пък начинът му на изразяване е неповторим - например хората, които не харесва, са за него „лоши новини“.

От американска страна първа жертва на огласяването на разговора падна специалният пратеник за Украйна Пол Волкър, който подаде оставка в петък и ще бъде разпитван в Конгреса. Призовка за Конгреса във връзка с отношенията Тръмп - Украйна е получил и държавният секретар Майк Помпео.

В разговора Тръмп изразява крайно недоволство от бившата американска посланичка в Киев -Мари Йованович, която според него „още имало да си пати“. И тук Зеленски радостно се съгласява, тъй като тя била близка с Порошенко, а него самия сякаш въобще не признавала за президент. Любопитно е, че и двамата събеседници не знаят името на посланичката.

Тръмп вярва, че предполагаемото проникване в компютрите в централата на демократите от свързани с ГРУ хакери, което била установила проверката на фирмата „Краудстрайк“, било всъщност извършено от Украйна, и че дори там някъде имало сървър, на който била копирана цялата въпросна информация, и до който Зеленски можел да му осигури достъп. Последното според мене е измислица - файловете явно са изнесени на флашка от човек от партийния апарат, възмутен от подлостта на върхушката на демократите към Бърни Сандърс. Но че Украйна може да има пръст в набедяването на Русия за хакване на сървърите - това е напълно възможно, макар засега недоказуемо. Ще изчакаме евентуалното разследване в Украйна с интерес.

Главното в разговора обаче е, че Тръмп настоятелно иска от Зеленски да му помогне за възобновяване разследването на сина на бившия вицепрезидент Байдън за корупция. Защото, съкрушава се Оранжевият, самият Джо се хвалел открито, че всички обвинения били изоставени, което му звучало ужасно.

Всъщност формално погледнато, това си е чисто искане на правна помощ, в което няма нищо нередно. Наистина, Тръмп обвързва исканата услуга с помощта на САЩ за Украйна за затягане на санкциите срещу Русия и с продажбата u на противотанкови ракети „Джавелин“.

Тръмп казва на Зеленски, че е много недоволен от предишния главен прокурор на Украйна (Юрий Луценко), който прекратил делото за корупция срещу холдинга „Бурисма“, най-голямата украинска газова компания, в чийто борд бил и синът на Байдън (Хънтър). По-предишният генерален прокурор (Виктор Шокин) установил мащабна корупция в холдинга, но бил уволнен от Порошенко.

Това е самата истина. На 27 септември в Киев бяха публикувани показанията на бившия прокурор Шокин във връзка с друго дело срещу олигарха Дмитрий Фирташ, в които той казва: „Порошенко ме помоли да подам оставка заради натиск от страна на Байдън... той заплашваше да задържи един милиард долара американски кредитни гаранции за Украйна, докато не ме отстранят от длъжност.... Истината е, че бях принуден да си отида, защото водех широкомащабно разследване за корупция в „Бурисма“, а синът на Байдън беше член на съвета на директорите. Порошенко няколко пъти ме молеше да закрия делото срещу „Бурисма“..., но аз отказах. Затова бях принуден да напусна поста си под прекия и интензивен натиск на Джо Байдън.“ Бившият вицепрезидент държеше Украйна буквално на ръчно управление в 2014-2016 г.

Добре известно е, че пътят му е посипан с изнудвания от подобен тип и с уреждане на милиардни сделки в интерес на близки роднини. В 2011 г. след негово посещение в Китай тамошен инвеститор поверил един милиард долара на инвестиционен фонд, в който работел Хънтър. А като куриращ изтеглянето на американските войски от Ирак вицепрезидентът уредил строителната фирма на брат си с поръчка за милиард и половина долара.

В разговора с Тръмп Зеленски се съгласява да му помогне за възобновяване на разследването срещу „Бурисма“, да работи с адвоката му Джулиани, уверява го, че сегашният главен прокурор и целият президентски екип са „нови хора“, неопетнени с корупция като хората на Порошенко, иска му допълнителна информация, която да му помогне в разследването.

Публикуването на показанията на прокурора Шокин и други знаменателни промени в Киев дават индикации, че Зеленски (с разрешение на патрона си, олигарха Коломойски) може и да изпълни обещанието си - и в такъв случай с кандидатурата на Байдън в 2020 г. ще бъде свършено. Твърде много омраза има между Зеленски и Порошенко, между Тръмп и хората на Обама, за да могат нещата да се покрият.

Сред потенциалните съпътстващи жертви на скандала от американска страна може да е бившият републикански кандидат-президент Мит Ромни, чийто съветник, бившият агент на ЦРУ Коyфър Блак, също бил член на борда на „Бурисма“, а и в ругателствата си срещу Тръмп, Ромни беше извънредно близък до Клинтънови. Близкият до Блак от времето му в ЦРУ Джон Бренън се смята за един от главните саботьори срещу Тръмп с връзките си в службите - и за един от авторите на „досието Стийл“, турило началото на истерията около „руската връзка“.

Разбира се, от американските корпоративни медии почти нищо смислено не може да се научи по скандала. Те пребивават в своя паралелна реалност и са много по-партийно заслепени и от „Работническо дело“ преди 1989 г. Но и така може да се отгатне, че кликата на Обама - Хилари е в ужас от възможните корупционни разкрития за техния президентски кандидат Байдън. Никой не знае докъде ще се стигне, колко ще бъдат засегнати самите Обама и Хилари. Дори Бърни Сандърс подкрепи инициативата за импийчмънт.

Демократите в хор упрекват Тръмп в корупция, обвиняват прокурора Шокин, че прикривал корупцията в „Бурисма“ още преди Хънтър Байдън да се озове там. Консервативният „Уолстрийт джърнъл“ пък напомни, че до преврата в 2014 г. Украйна била дарител номер едно на фондация „Клинтън“ - лъвският пай от тези пари идвал от олигарха Виктор Пинчук, чийто хранен човек, депутатът в Радата - Сергей Лешченко, дал на демократите компромата за шефа на предизборния щаб на Тръмп - Пол Манафорт, който му струваше кариерата и свободата. Намесите на Украйна в американските избори явно тепърва ще се разчуват!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи