„Руска връзка” тресе коалицията в Италия

Матео Салвини, Владимир Путин, Джузепе Конте и Луиджи ди Майо на вечерята в Рим.

Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Човек на Салвини вкарал Савоини на вечеря с Путин

Скандал с възможно руско финансиране за предизборната кампания на крайнодясната италианска партия “Лига” на вицепремиера и министър на вътрешните работи Матео Салвини разтърсва Италия и заплашва стабилността на управляващата коалиция в страната, съобщи “Блумбърг”.

В дъното на историята е бивш говорител на Салвини и известен лобист - Джанлука Савоини, който от миналата седмица е обект на разследване от страна на прокуратурата в Милано. Повод за това стана разкрит запис, в който Савоини изглежда преговаря с трима руски граждани в Москва за осигуряване на предизборно финансиране в размер на милиони евро за “Лига”.

По данни на вестник “Л`Еспрессо”, който разполага със записа, срещата се е състояла само месеци, преди партията на Матео Салвини да влезе в коалиционно управление с ляво-популисткото движение “Пет звезди” през пролетта на 2018 г.

Въпреки опитите на кабинета на вицепремиера Салвини с дни да се дистанцира от скандала на основание, че “Лига” не би взела и една рубла” от Кремъл, последни публикации от уикенда разкриха, че Салвоини е бил гост на официална вечеря в чест на руския президент Владимир Путин в Рим на 4 юли, по време на визитата му във Ватикана.

От кабинета на Матео Салвини отрекоха почти своевременно това да е станало с негово знание, преди информацията да бъде потвърдена в официално комюнике в неделя от пресслужбата на министър-председателя на Италия Джузепе Конте. С уточнението, че премиерът не се познава със скандалния лобист, който е бил поканен на вечерята с Путин от “високопоставен съветник” на вицепремиера Салвини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа