Рускиня вдигна София на крака

Дина Аверина вече има два златни медала

Българките играха с малки неточности – засега без отличия

Първите два комплекта медала от започналото 36-о световно първенство по художествена гимнастика в София – на обръч и топка, намериха притежателките си, а руският отбор очаквано има в сметката си две златни отличия. Красавицата от Русия Александра Солдатова вдигна на крака публиката в зала „Арена Армеец“ с перфектното си изпълнение на топка (оценката й 20,200 т.). Съдиите обаче я поставиха на второ място след сънародничката й Дина Аверина (20,300). Последва недоволство от страна на публиката, но старши треньорът и шеф на Руската федерация Ирина Винер-Усманова обясни решението на съдиите така: „Александра толкова се вживя на испанската музика на топка, че закъсня да направи последния елемент, който е със стойност 0,4 точки, иначе тя можеше да е първа“. Влиятелната рускиня призна, че „спортът е като джунгла и оцеляват най-силните“.

Третото място зае младата италианка Алесандра Аджиурджикулезе (19,900). Самата тя не можеше да повярва на бронза, съвсем заслужен, докато треньорката й се радваше повече от нея. Българските момичета, за съжаление, изиграха страхотните си съчетания с топка с малки неточности. Невяна Владинова е седма с 19,100 точки, а Катрин Тасева е осма (17,600).

На обръч рускините отново триумфираха. Третата българка Боряна Калейн беше безгрешна, но малко не й достигна за бронза (19,550). Тя остана след шампионката Дина Аверина (20,850), „сребърна“ е Линой Ашрам от Израел (20,000), а с бронза остана Арина Аверина (19,700). Катрин Тасева е седма (18,350). Публиката, сред която и мощните агитки на Русия, Италия и Украйна, подкрепяше всички гимнастички сърцато, показа и много добра спортна култура.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт