Руските и сирийските власти са установили център за завръщащи се бежанци край Дамаск

Снимка: Архив

Руското министерство на отбраната съобщи, че руските и сирийските власти са установили специален център в Сирия, за да се помогне на бежанците да се завръщат по родните си места от чужбина, предава Ройтерс.

Министерството съобщава, че Центърът за помирение, разпределяне и настаняване на бежанците ще следи „завръщането на всички вътрешно разпръснати хора и бежанци до местата ми на постоянно преживяване. По време на Сирийската война са загинали близо половин милион души, още 5,6 милиона са избягали от страната, а други 6,6 милиона са вътрешно разместените.

Тъй като сирийската армия, подкрепена от Иран и Русия, e върнала под правителствен контрол значителни територии, сега е по-вероятно бежанците в съседните страни да се върна в държавата.

Руското министерство на отбраната заяви в отделно изявление, че 336 500 места в цялата страна са готови да приемат завръщащи се бежанци.

Тези райони включват 39 000 места в град Дума, близо до столицата Дамаск. Тя се върна под контрола на правителството през април след години на обсада и опустошителна кампания на бомбардиране.

Министерството също така заяви, че около Сирия са създадени местни комитети за оценка на инфраструктурата и нуждите на завръщащите се.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток