Руският президент Путин е разговарял с колегата си Доналд Тръмп в Париж

Руският президент Владимир Путин съобщи пред журналисти в Париж, че е разговарял с американския си колега Доналд Тръмп в Париж на работния обяд в Елисейския дворец. Руският президент определи разговора като добър, отбелязва Ройтерс. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че двамата лидери не са имали възможност да водят обстоен диалог, а са се поздравили "на крак" на обяда.

След работния обяд Тръмп е напуснал Елисейския дворец, а Путин е отишъл на Международния форум за мира, посочи Песков. Той добави, че двамата световни лидери са си пожелали "до нови срещи". Руският президент е разговарял с израелския премиер Бенямин Нетаняху, съобщи Песков, цитиран от Ройтерс. Това беше първата среща между двамата лидери, след като Израел свали руски разузнавателен самолет при въздушно нападение над Сирия.

По-рано Путин заяви в интервю за руски медии, че Москва иска да поднови пълноценния диалог със САЩ за ключовия Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег, съобщава Ройтерс. Миналия месец президентът Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон ще се изтегли от ключовия договор от епохата на Студената война, заявявайки, че Москва го нарушава. В отговор Русия предупреди, че ще предприеме ответни мерки. Путин каза, че няма да може да посети редакцията на руския телевизионен канал "RT" в Париж, както планираше, заради трудното придвижване из града. "Исках да отида и искам да го направя. Но днес тук, в Париж, се намират 90 държавни и правителствени ръководители, достатъчно трудно е да се придвижвате из града, за да създаваме допълнителни проблеми на страната домакин", заяви руският президент.

Путин каза пред руската държавна телевизия "РТ", че идеята не е нова, но че президентът Макрон я съживява. Това изказване рязко контрастира с реакцията на президента на САЩ Доналд Тръмп, който в туит нарече предложението на Макрон много обидно, напомня ДПА.

В подновения си призив за европейска армия във вторник Макрон каза, че Европейският съюз трябва да е в състояние да се защитава от Русия, без да разчита на Съединените щати. Путин заяви, че е съвсем логично силен икономически съюз като Европейския да се стреми към независимост и суверенитет в сигурността и отбраната. Той нарече френското предложение "позитивен процес" и каза, че позицията на Русия съвпада с френската по този въпрос. Според германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен Европа вече е поела по пътя към изпълнение на идеята на Макрон, отбелязва ДПА.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа