Руски академици обявиха: Хомеопатията е лъженаука

Министерството на здравеопазването на Русия създава работна група, която да регулира използването на хомеопатията като лечебен метод, съобщи ТАСС. По-рано днес учени от Руската академия на науките (РАН) оповестиха меморандум, в който обявяват хомеопатията за лъженаука.

"Основна задача на групата ще бъде изработването на предложения за регулиране на тази област, съобразени със съвременните международни изисквания за доказана ефективност", заяви говорителят на министерството Олег Салагай

В групата ще участват представители на РАН, на водещи медицински заведения и специалисти по хомеопатия.

Комисията на РАН за борба с лъженауката и фалшифицирането на научни изследвания препоръча в меморандума, озаглавен "За лъженаучността на хомеопатията", на министерството и на Федералната антимонополна служба (ФАС) да спрат допускането на хомеопатични средства в болниците и да наложат върху опаковките на тези продукти изрично да е изписано, че те са с недоказана ефективност. Във ФАС заявиха, че напълно подкрепят предложенията и го смятат за правилно, проверено и отдавна очаквано.

Меморандумът е основан на експертните заключения на 32-ма специалисти в областта на клиничната медицина, физиката, химията, биологията, имунологията, молекулярната биология и фармакологията. В текста те заявяват, че т.нар. лечение с хомеопатични средства е опасно за здравето.

"Принципите на хомеопатията и теоретичните обяснения за механизмите на предполагаемото им въздействие противоречат на известните химически, физически и биологични закони, а убедителни експериментални потвърждение за нейната ефективност отсъстват. Хомеопатичните методи за диагностика и лечение трябва да се квалифицират като лъженаучни", се казва в заключението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве