Руски военни се разположиха в американска база в Сирия (ВИДЕО)

Русия разположи свои хеликоптери и пехотинци във военновъздушна база в Северна Сирия, която по-рано е била под контрола на американски войски, съобщава телевизионният канал "Звезда".

Във видео се вижда руската военна полиция в сирийската база в провинция Алепо, близо до границата с Турция. Този ход идва малко след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че ще изтегли част от американските войски от региона.

Според информацията, базата сега е под контрола на правителствените сирийски сили и ще бъде използвана като център за разпределяне на хуманитарна помощ за местни жители. По-рано "Звезда" съобщи, че Русия е създала база за своите хеликоптери в основния кюрдски град в Северна Сирия Камишли.

Русия и Турция провеждат съвместни патрули по северната граница на Сирия, след като подписаха общ меморандум за прекратяване на операция „Извор на мира“, която Анкара започна на 9 октомври. „Влязохме в базата и взехме нейния вътрешен и външен периметър под контрол“, твърди висш служител от руската военна полиция, цитиран от ”Звезда“. „Сега сапьорите преглеждат и влизат във всяка сграда за да се уверим, че няма оставени някакви видове експолизиви или други изненади за нас“, казва още той.

Американските сили са оставили в базата малко количество медикаменти и цивилно оборудване.

Русия използва две постоянни военни бази в Сирия. Едната е разположена в провинция Латакия и се ползва за извършването на въздушни удари срещу силите, противопоставящи се на президента на Сирия Башар Асад. Другата база под контрола на Москва е военноморското пристанище в Тартус в Средиземно море.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят