Руски дипломат експулсиран от Косово

Операцията на косовската полиция е официално обявена срещу контрабандата в населения предимно със сърби регион

Москва обвинява Прищина в неоправдани мерки

Президентът на Сърбия Александър Вучич отиде в Кремъл

Руски дипломат от мисията на Организацията на обединените нации в Косово е бил обявен за персона-нон-грата, заради участието му в размириците в Косовска Митровица от началото на седмицата, съобщи АФП.

Михаил Красночеков е бил ранен по време на сблъсъци със специалните части на косовската полиция, която официално е провеждала операция срещу контрабандата. Забраната на властите в Косово руският дипломат да бъде евакуиран към Сърбия за оказване на медицинска помощ предизвика гнева на Москва, докато Прищина поиска от световната организация сваляне на имунитета му от съдебно преследване.

Косовският премиер Рамуш Харадинай публикува в профила си в социалната мрежа “Фейсбук” изявление, според което Красночеков е заподозрян в “действия подкопаващи конституционния ред в Косово и универсалните ценности за мир и стабилност”. В контекста на тези обвинения руският дипломат е призован да напусне територията на страната, като решението е с директен ефект.

Президентът на Сърбия Александър Вучич отиде в Москва тази седмица, за да обсъди ситуацията с първия дипломат на Русия Сергей Лавров. Москва обяви поведението на Прищина като “абсолютно неприемливо” и “неоправдано”.

Полицейската операция в населената предимно със сърби Северно Косово, която започна във вторник, беше определена като провокация от страна на Белград и идва на фона растящо напрежение между двете етнически групи. Сръбското население се противопостави остро на действията на Прищина в селища като Жубин Поток се стигна до въоръжени сблъсъци, при които двама косовски полицаи получиха огнестрелни рани. В същия сблъсък се предполага, че е и ранен Михаил Красночеков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа