Руски изтребители тренираха въздушен бой в стратосферата

Изтребители от морската авиация на Тихоокеанския флот (ТОФ) на Русия в Камчатка са провели въздушен бой в стратосферата при свръхзвукова скорост. Един от изтребителите е трябвало да намери и да прихване втория, играещ ролята на нарушител, като не са използвани наземни средства на ПВО, съобщи ТАСС.

„В ролята на нарушител на въздушната граница е влязъл височинният изтребител-прихващач МиГ-31, летящ на височина около 20 км. Пред екипажа на „нарушителя“ е стояла задача да проникне на пределна скорост във въздушното пространство на Русия, да премине определена граница и да избяга от възможно преследване. За прихващане на целта по тревога е вдигнат изтребител-прихващач Миг-31 от авиобазата Елизово (Камчатски край). С цел усложнение на задачата за търсене и унищожаване на „нарушителя“, на екипажа на МиГ-31 е поръчано да изпълни задачата самостоятелно, без да се привличат наземни средства на ПВО“, съобщи Воскресенски.

Екипажът на изтребителя, развивайки свръхзвукова скорост от повече от 2200 км/ч, е заел позиция в долните слоеве на стратосферата, на височина повече от 14 км, открил е въздушната цел, прихванал я е и я е унищожил с помощта на електронен пуск на ракета. „Нарушителят“ е приложил противоракетна маневра, но целта е била поразена успешно. Дистанцията на унищожение на условния нарушител на въздушната граница е била повече от 100 км.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа