Руски и беларуски десантчици кацнаха в Сърбия

Над 150 руски и 50-ина беларуски десантчици пристигнаха вчера в Сърбия за участие в международните учения “Славянско братство 2016”, които ще продължат от 3 до 9 ноември на летища и полигони в страната, съобщи Интерфакс.

В тях ще се включат и 450 сръбски военни, като основната цел на маневрите е подобряване на оперативните възможности за изпълнение на тактически и огневи задачи при провеждане на антитерористични операции в многонационална среда.

Руските и беларуските военни кацнаха на летище “Батайница” край Белград с три самолета Ил-76, където бяха посрещната с хляб и сол. От Русия в Сърбия са прехвърлени още три бойни машини БМД-2, четири малки машини с висока проходимост, миниатюрният безпилотен самолет “Тахион”, комуникационна техника.

Същевременно в съседна Черна гора от понеделник тече петдневно учение на НАТО с 680 невъоръжени военни, което отработва действия в бедствени ситуации като наводнения или химически атаки. В него също участват представители на Сърбия, както и от Босна, Хърватия, Албания, Македония, Словения, САЩ, Австрия, Финландия, Израел, Белгия, Испания, Франция, Дания и Чехия.

“САЩ и Русия водят политическа битка, но това не би трябвало да ни засяга”, заяви преди маневрите дипломат №1 на Белград Ивица Дачич. Той посочи, че на година Сърбия има два пъти маневри с Русия и 20-30 пъти участва в такива на НАТО.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа