Руски супероръжия предизвикват Америка

САЩ също ще модернизират ядрения си арсенал

Руският президент Владимир Путин хвърли истинска бомба в четвъртък по време на годишното си обръщение пред парламента. Господарят на Кремъл разказа и показа на голям екран някои от най-страховитите и без аналог в света нови руски оръжия. Както посочи Путин, разработките са си направо научна фантастика. “Надявам се, че всичко, което бе казано, ще отрезви всеки агресор”, каза Путин пред депутатите.

Американската реакция не закъсня. Министерството на отбраната на САЩ не е изненадано от твърденията на руския президент Владимир Путин, че Русия има нови ядрени оръжия, заяви говорителката на Пентагона Дейна Уайт, цитирана от “Асошиейтед прес”. Тя каза, че американските въоръжени сили са готови да отбраняват Съединените щати.Белият дом също заяви, че отбранителните способности на САЩ ”нямат равни и ще останат така и занапред”.

Президентът Доналд Тръмп осъзнава заплахите, пред които е изправена Америка. Америка ще модернизира ядрения си арсенал и ще направи така, че нашите способности да останат недостижими, заяви говорителката Сара Сандърс.

Какво представляват новите оръжия? “Труд” събра информация за тях от открити руски и западни източници.

”Сармат“ - 15 ядрени бойни глави атакуват през полюсите

сармат

Междуконтиненталната балистична ракета “Сармат” ще замени ракетата “Воевода”. Производството й се планира да бъде съсредоточено в завод в Красноярск. Обявените срокове по тази програма засега се движат с 2-3 години закъснение. Последните изпитания са били в края на 2017 г.

Този клас руски стратегически ракетни комплекси пето поколение с шахтно базиране са снабдени с между 10 и 15 ядрени бойни глави в зависимост от мощността им, общата маса е 200 тона.

В случай на 10 бойни глави мощността се оценява на 750 килотона всяка. За сравнение бомбата над Хирошима е с мощност 13 килотона.

Западни експерти смятат, че има два варианта на ракетата за поразяване на цели в САЩ и Западна Европа. За САЩ ракетата ще е с обсег на действие 16 хиляди километра, а за западноевропейските страни - 9 хиляди километра. Путин поясни, че ракетата може да атакува цели, без значение дали ще прелети над Северния или над Южния полюс.

Хвърлените над японските градове Хирошима и Нагасаки ядрени бомби са като ”детска играчка” в сравнение с комплекса РС-28 “Сармат”, който вече е на въоръжение.

Оръжейни експерти в Москва отбелязват, че комплексът ще може да преодолява радари и да поразява например Лондон или Източното и Западното крайбрежие на САЩ.

”Циркон“ - хиперзвук с 9800 км/ч

циркон

Крилатата ракета с ядрена бойна глава за последно е била изпробвана през декември 2017 година на полигон в Централна Русия. За първи път е обявено, че се работи по създаването й преди около година. Има неограничен радиус на действие и непредсказуема траектория.

Руската хиперзвукова противокорабна ракета “Циркон” достигна най-високата скорост, развивана някога от която и да е крилата ракета в историята. Според източници на ТАСС, близки до военните изпитания, ракетата е достигнала скорост 8 пъти над скоростта на звука или приблизително 9800 км/ч.

С възможен обсег от около 400 км тя ще може да изминава това разстояние само за 2,5 минути. Западните медии се боят, че това ще направи голяма част от военноморския потенциал на НАТО безполезен. Според британското издание “Индипендънт” системата за противовъздушна отбрана на Кралските военноморски сили “Сий Септър” може да спира само ракети, движещи се със скорост до 3700 км/ч.

Бившият командващ на Руския военноморски флот Виктор Чирков е заявил пред руски медии, че до 2020 г. се планира да се създаде “група стратегически неядрени възпиращи средства”, снабдени с високоточни оръжия с далечен обсег. Според Дмитрий Корнев, редактор на сайта Militaryrussia.ru, това означава, че в най-скоро време “Циркон” ще бъде приет на въоръжение. С въвеждането на “Циркон” ролята на самолетоносачите на САЩ ще бъде отслабена сериозно в полза на руските ядрени крайцери, които ще бъдат съоръжени с тези ракети.

Бойно дежурство

”Кинжал“ поразява от 2000 километра

кинжал

Хиперзвуковата противокорабна ракета “Кинжал” има далечина на полета 2000 км. Изстрелва се от изтребител прехващач МиГ-31. Разработена е от НПО по машиностроене, на бойно дежурство в Русия е от 1 декември 2017 г.

Сега преминават тестове в Южния въоръжен окръг; скоростта е 10 пъти тази на звука, гарантирано преодолява противоракетната отбрана, заяви Путин. Той показа как МиГ-31 пуска такава ракета и тя поразява боен кораб. За разработката на руската хиперзвукова ракета в корпорацията “Тактическое ракетное вооружение” се говори отдавна, но резултатите, по понятни причини, не са оповестявани досега.

Но тази ракета е само един от опитите руските ВКС да придобият превъзходство във въздуха над авиацията на НАТО.

От океанското дъно

Подводен ядрен дрон обезсмисля отбраната

ядрен дрон подводен

Безпилотен дълбоководен апарат с голяма далечина на действие, въоръжен с ядрено-енергийна бойна глава – това е един от гвоздеите на руските оръжия. Той може да бъде снабден и с обикновено въоръжение, последните изпитания са през 2017 година. Превъзхожда в скорост всички известни подводници и торпеда.

Русия разработва подводен ядрен дрон, който може да бъде използван за удар по крайбрежни градове, алармира изтекъл в медиите доклад на Пентагона, озаглавен “Обзор на ядрената политика 2018”.

В него се посочва, че Москва работи над “нов вид междуконтинентално ядрено торпедо” в рамките на усилията за модернизиране на своята ядрена триада, писа “Таймс”.

Експертите предполагат, че системата, наричана в Русия “Статус-6”, се управлява от изкуствен интелект за нанасяне на удар по мишени в САЩ. Прототипът на торпедото за първи път е бил замислен през 60-те години на XX в. от ядрения физик Андрей Сахаров, който впоследствие става един от най-известните дисиденти на СССР.

03-100

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят