Руски телефонни шегаджии подведоха Борис Джонсън, че разговаря с арменския премиер

Британският външен министър Борис Джонсън разговаря по телефона с руски шегаджия, който се представи за арменския премиер и обсъди с него двустранните отношения, призна британското външно министерство.

"Външният министър е осъзнал, че това е шега и е прекратил разговора. Проверихме и веднага разбрахме, че това е телефонна шега", заяви министерството.

Разговорът с шегаджията, който е заподозрян във връзки с руските тайни служби, е продължил 18 минути и се е състоял миналата седмица, уточни в. "Гардиън". Втори руснак е участвал в подготовката на шегата.

Двамата руснаци са идентифицирани като Алексей Столяров - Лексус и Владимир Кузнецов - Вован. Те публикуваха запис на разговора, в който Джонсън уверява събеседника си, когото мисли за новия арменски премиер Никол Пашинян, в подкрепата на Великобритания.

Джонсън говори и за трудните отношения между неговата страна и Русия. "Опасявам се, че Русия изглежда неспособна да устои да не действа злоумишлено, по един или друг начин. Не искаме Студена война, но искаме да видим подобрения в поведението на Русия", казва в разговора британският външен министър.

В разговора мнимият Пашинян казва на Джонсън, че планира да се срещне с руския президент Владимир Путин в Сочи следващата седмица и му иска съвет за тази среща.

Джонсън се разсмива, когато събеседникът му, който говори на английски с руски акцент, изразява надежда, че руският президент Владимир Путин няма да го отрови с "Новичок" - бойното отровно вещество, което според британските власти е използвано през март срещу бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Англия.

Джонсън заявява в разговора, че е "почти 100 процента сигурен", че руските специални служби са замесени в отравянето на Скрипал и дъщеря му, отбелязва ТАСС.

Лексус и Вован са измамили по телефона и други известни личности през последните години. Сред тях са президентът на Беларус Александър Лукашенко, турският президент Реджеп Тайип Ердоган и британската звезда Елтън Джон.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа