Руски учени ще извличат злато от изгорели въглища

Руски учени са разработили експериментална апаратура, която може да извлича до 1 грам от скъпоценния метал от тон изгаряни въглища.

Както се твърди в публикацията, цитирана от лента.ру, на сайта на регионалния отдел на Руската академия на науките, амурски учени 15 години изучавали състава на въглищата от различни райони и установили, че във филтрите се отлагат както полезни, така и вредни компоненти.

Например от всеки 1000 кг добити в Ерковецкия въглищен басейн, може да се добие около 1 грам злато. „Принципът на действие на системата е прост. Димът от изгорените въглища се пречиства стократно. Отначало примесите (включително и вредните) се отмиват с вода, след това се улавят с помощта на филтри. Именно от тях се извлича златоносният концентрат, който после се предава за допълнителна обработка и получаване на злато с необходимия процент чистота. Методът е патентован”, се казва в публикацията.

Сега учените кандидатстват за грант от московската специална високотехнологична производствена зона Сколково в размер на 1,5 милиона рубли (към 22 хиляди евро), за да разработят първата експериментална машина за златодобив от въглища. Планира се тя да бъде монтирана в един от местните ТЕЦ-ове.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука