Руското военно министерство: Ще следим внимателно учението на НАТО в Черно море

Силите на Руския черноморски флот внимателно следят учението на НАТО „Морски щит 2019“ в югозападната част на Черно море. Целта е бърза реакция при възникването на извънредни ситуации, съобщават от руското министерство на отбраната, предаде БНР.

В различни райони на Черно море е организирано дежурство на разузнавателни кораби и на ударни групи, на разположените на брега ракетни комплекси „Бастион“ и „Бал“, както и на самолети на морската авиация. В учението на Алианса „Морски щит 2019“ участват около 20 бойни кораба и над 2000 военнослужещи от Съединените щати, България, Гърция, Канада, Румъния, Турция и Холандия.

В маневрите се включиха и въоръжените сили на Украйна и Грузия, посочват от руското военно ведомство. На юбилейната среща на НАТО във Вашингтон миналата седмица генералният секретар Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът ще засилва присъствието си в Черно море и ще развива сътрудничеството си с Киев и Тбилиси.

В отговор руският заместник-министър на външните работи Александър Грушко каза, че увеличаването на натовските сили в Черно море е напълно безсмислено от военна гледна точка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа