Руското зацикляне върху обидата не е ефективно

Тръмп настрои света според бизнесморала

Формулата „Всеки за себе си“

В Русия се утвърдиха определен тип представи за света и външната политика. Тяхна отправна точка станаха събития с тридесетгодишна давност, свързани с промените в Европа и Евразия. В центъра му са отношенията между Русия и Запада и, на първо място, САЩ. Лайтмотивът на Москва е как самонадеяната политика на Америка унищожи шансовете за нов световен ред след края на Студената война. За противодействие се постави нова цел: Световният ред да се върне към справедливата и равноправна норма. Въпросът е дали това виждане е целесъобразно и ефективно.

Тръмп внесе в международните отношения утилитарен, търговски подход. Задачата е ясна. Да стане света по-изгоден за САЩ. Него не го интересуват религии, ценности, глобална архитектура и даже бойни действия, като средства за прокарване на интереси. „Конят“ на Тръмп са търговските войни. Подходът е двустранен. Тръмп не го интересува какво е било преди него. Всичко предишно, той нарича „неизгодна сделка“, която трябва да бъде анулирана и забравена. Това е предизвиква възмущение в целия свят.

Руската критика към Америка би трябвало да намери отклик. Общите оценки на Москва споделят мнозина. Но те не станаха ръководство за съвместни действия. Водещите страни в света, каквото и да си мислеха за Тръмп, приеха новия модел на отношения, той вкара всички във формулата „всеки за себе си“ и пренастрои международната политика според „бизнес морала“. Сантиментите, позоваващи се на миналото, вече не работят. Многополюсният свят е настроен към прокарване на собствения интерес, а не към идейно-ценностно партньорство. Да се оплакваш в този свят от несправедливост и неравноправие, е странно. Ако можеш да си вземеш своето, вземи го, ако не можеш, не се обиждай, а търси други начини. Руската зацикленост, че обидата не може да бъде преглътната, е удивителна. Неприятно е да чуеш след реч на наш представител от азиатска страна, че „Русия е изостанала“. Тъжно.

Със съкращения от „Гласове“

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения