Руското МВнР връчи протестна нота на австрийския посланик

Снимка: Архив

Министерството на външните работи на Руската федерация връчи протестна нота на австрийския посланик в страната Йоханес Айгнер във връзка с твърденията на Виена за разкриване на държавни тайни от офицер от Бундесхера в полза на Москва. Това се казва в съобщение, публикувано на официалната интернет страница на руското външнополитическо ведомство, предава TACC.

В МВнР на Русия са изразили недоумение по повод решението на австрийските власти да не обсъждат с Москва подозренията по „установените канали на диалог“, а вместо тояа са прибегнали към „сензационното разпространяване на информация в медиите и публично изискване за обяснение от нас“. Ведомството отбелязва със съжаление, че в последно време този метод е станал обичаен за множество западни страни. Подчертава се обаче, че Москва няма да използва подобен подход.

Внимание е обърнато и на изявлението на министъра на външните работи на Австрия Карин Кнайсл, съгласно което двустранните отношения между Виена и Москва ще бъдат сериозно засегнати, в случай че подозренията за шпионаж бъдат потвърдени. На свой ред руснаците отбелязват, че предприетите от Виена стъпки, основани единствено на подозрения, а не на доказателства, вече са довели до усложняване на отношенията, които са се отличавали с позитивна динамика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа