Руско-турски сериал е приет различно в двете страни

"Султанът на сърцето ми" - с рекорд по гледаемост в Русия и със слаб рейтинг в Турция

Руско-турският сериал "Султанът на сърцето ми", който се излъчва по първи канал на Руската телевизия удари рекорд по гледаемост в страната. Главните роли в него се изпълняват от руската актриса Александра Никифорова и турския актьор Али Ерсан Дуру. Поредицата стартира в Турция миналото лято, а в Русия - този януари, като отбеляза изключително висок рейтинг.

Лентата разказва историята на дворцови интриги и любовни истории на фона на исторически събития. Това е първият голям съвместен филмов проект на Русия и Турция. Въпреки успеха сред руснаците, турския канал STAR, излъчващ "Султанът на сърцето ми", не може да се похвали с особен интерес.

"Поставихме сериала в най-гледаното време, тъй като за нас той е с високо качество и оригинален дизайн, но провалът му в Турция за нас е необясним", казва генералният директор на Първи канал на Руската телевизия Константин Ернст.

"Султанът на сърцето ми", заснет съвместно от руската "Газпром-Медия" и турската фирма "Мая Прадъкшан" за телевизионния канал Первий, се окачествява като най-скъпата за последните години международна филмова продукция, реализираща се за Русия.

Действието в лентата се развива през 20-те години на XIX век. Анна (Александра Никифорова) е рускиня - дъщерята на служител в руското посолство в Истанбул, която получава отговорната задача да влезе като доносник и шпионин в харема на султан Махмуд (Али Ерсан Дуру). От негова страна тя пък получава заповед да започне да преподава френски на наложничките му. Анна се страхува за живота на баща си и е принудена не само да се премести да живее в сараите на султан Махмуд Втори, но и да организира активното му следене.

Свободолюбивата рускиня и властният султан ще започнат да изпитват чувства един към друг. Дали мисията на Анна към родината ѝ ще застане между тях като пречка за любовта им, се разбира в хода на повествованието.

В сериала има и българска следа

- в него се снима и 25-годишният виртуоз на виолончелото Мерт Юзкан, който живее в Одрин, но корените му са от Родопите. Красивият младеж свири валс в една от сцените на лентата. "В османския дворец има бал, посрещат видни гости от далечен Египет. Ала точно в този в момент става конфликт и всички в паника бягат от залата”, разказа Мерт, който наскоро избра Асенова крепост за снимките на първия си музикален клип. В него той свири Моцарт на фона на забележителната крепост и обеща да изнесе концерт в Пловдив през април.

Наскоро главната актриса в "Султанът на моето сърце" Александра Никифорова празнува своя 26-годишен рожден ден. Актрисата има малка дъщеричка Анна от продуцента Евгений Семьонов, с който е разведена и сърцето й е свободно. Не случайноу по време на снимките на руско-турската продукцияу слухове я забъркаха в любовна афера с екранния й партньор Али Ерсан Дуру. Тогава обаче актрисата заяви, че го вижда повече като неин брат.

От своя страна в скорошно интервю Али Ерсан Дуро увери верните си почитатели, че е възможно да се влюби в руско момиче и че майка му не би имала нищо против, ако й заведе булка от чужбина.

През януари 34-годишният Али Ерсан Дуру беше в Москва. Първото нещо, което направи, бе да мине през историческия център на столицата. На Червения площад, той опита сладолед и се повози на въртележка с верига. Компания му прави екранната му партньорка от "Султанът на сърцето ми" Александра Никифорова, а руски фенове на турския актьор му подариха матрьошка и плетена шапка.

Защо сериалите за живота на турските султани се посрещат с такъв огромен интерес в Русия, особено от женската публика, обяснява семейният психолог Ксения Улянова. "Ако мъжете, особено около 50- годишните, приемат сериалите като сапунени опери, то красивата половина от човечеството е на друго мнение. Жените по принцип обичат да гледат телевизионни поредици и като правило, предпочитат романтични истории - казва Улянова. - В такива ленти героите преодоляват различни препятствия, за да възтържествува любовта им. Като в приказка - ... и заживели щастливо завинаги."

Според Улянова, в сериалите за султани и техните хареми, любовта е свързана с голямата конкуренция, което предизвиква още по-горещ интерес. "В тези поредици има интриги, машинации, женска завист и конкуренция, те са като ориенталска приказка и предизвикват много емоции. В историите за султани и техните хареми изпъква образа на опакото и непокорно момиче, в което , в крайна сметка, се влюбва владетелят ", коментира психолог Улянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Сериали