Руснак е тичал най-много на световното

Руският отбор отпадна на четвъртфиналите, но заслужи определението „герои“ от президента на страната Владимир Путин. Преди мондиала „Сборная“ бе най-ниско класираният тим в ранглистата на ФИФА, феновете на домакините се осмеляваха да мечтаят най-много за излизане от групата, а кадровите проблеми бяха налегнали селекционера Станислав Черчесов.

Ключът към успешното представяне се оказа тичането. Руските футболисти са „надбягали“ всички останали, а с най-голяма заслуга е халфът Роман Зобнин. Играчът на московския „Спартак“ е навъртял 65 километра за петте срещи на „Сборная“, което прави средно по 12,4 км на мач. А най-голямото единично усилия – 16 км в осминафиналната битка с Испания, пък е дело на съотборника му Александър Головин.

„Наистина се намираме в отлична форма и това е заслуга на нашите треньори, за което съм им много благодарен – заяви Головин. - Чувствахме се добре подготвени през целия турнир. Издържахме по 120 минути два мача поред срещу силни съперници като Испания и Хърватия.“

Може би благодарение по-скоро на огромните усилия, отколкото на кой знае каква класа, Русия е и тимът, който се е справил най-добре в защита. Именно домакините са спрели успешно най-много противникови атаки.

Сред останалите „индивидуални отличници“ е бразилецът Неймар, който е опитал най-много удари във вратата – 27. Суперзвездата обаче успя да отбележи само два гола, а участието му в Русия ще се запомни предимно с упоритите му падания за дузпа, които бяха разобличени от системата ВАР.

Мексикаският вратар Гилермо Очоа пък е спасил най-много положения пред вратата си – 25, при това само за 4 мача, тъй като „ацтеките“ напуснаха още след осминафиналите.

На същата фаза отпаднаха и испанците, въпреки че счупиха световния рекорд по пасове. 779 подавания и владеене на топката в 78,2% от времето не се оказа достатъчно за победа над енергичните руснаци. Серхио Рамос пък завърши като 485 точни паса в петте мача и едва ли някой от отборите, които ще изиграят по 7, ще успее да го изпревари.

Явно подаването на топката не е универсален ключ към успеха. Такъв по-скоро може да е „високата преса“ - посрещането на противника дълбоко в половината му. „Отличници“ по този показател са англичаните, които в 8,4% от случаите са започвали съпротивата още в последната четвърт на терена, а още 26,5% от противниковите атаки са били пресичани до централната линия. Може би не е изненада, че сред най-активните в пресата отбори са още Бразилия, Белгия и Франция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят