Руснаците без национален флаг и на закриването на Олимпиадата, реши МОК

Международният олимпийски комитет (МОК) реши да остави в сила суспендирането на Олимпийския комитет на Русия и спортистите от тази страна ще дефилират под неутрален флаг и на церемонията на закриването на Игрите.

Причината е двата положителни допинг-случая на руски спортисти по време на Зимната Олимпиада, заяви президентът на МОК Томас Бах.

„Тези два случая ни разочароваха много. И също така ни накараха да се спрем от решението да вдигнем наказанието на руския комитет. Искам да изчакаме развитието на последните две положителни проби от ПьонгЧанг и тогава ще преценим кога и дали да отменим наказанието“, каза още Томас Бах.

Така дори и по-късно днес хокеистите на страната да спечелят олимпийския турнир, то руският национален химн няма да бъде изпълняван, а тимът ще бъде награден като Олимпийски спортисти от Русия.

Руските състезатели се състезаваха под неутрален олимпийски флаг по време на всички състезания от 9-и февруари насам заради допинг-програмата на страната, оказала се подкрепена и на държавно ниво. Така наказанието остава и за неопределено бъдеще.

„Мисля, че беше прието едно балансирано решение. Русия отвори нова страница, по много проблеми бяха приети правилните решения. Също така е важно, че в Русия, както и в моята Родина Сърбия употребата на допинг беше криминализирано като углавно престъпление. А дали ще се изпълнява това наказание, дали Русия ще продължи да се бори ефективно, ще наблюдаваме и ще вмемем ново решение по-нататък“, заяви членът на изпълкома на МОК Ненад Лалатович.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини